Căldura și lipsa precipitațiilor au făcut ca debitul Crișului Repede în Oradea să fie prea mic pentru ca râul să limiteze extinderea plantelor acvatice, motiv pentru care Administrația Bazinală de Apă Crișuri intervine cu un utilaj special.

Vegetația acvatică va fi curățată, pentru că favorizează absența oxigenului în corpurile de apă și împiedică pătrunderea luminii, a transmis ABA Crișuri, marți, printr-un comunicat de presă. În plus, speciile de macrofite (plante acvatice) prezente în apă favorizează răspândirea dăunătorilor, iar descompunerea lor produce un aspect și un miros neplăcut.

„La ora actuală, debitul Crișului Repede nu este suficient de mare astfel încât să limiteze extinderea plantelor acvatice, prin urmare, cea mai eficientă soluție este intervenția cu un utilaj de tip truxor. Ne-am asigurat că excesul de vegetație acvatică va fi eliminat din albie cu un minim de disconfort pentru ecosistem”, a declarat directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor.

ABA va aduna plantele acvatice în dreptul barajului plutitor anume ancorat în centrul orașului, mai jos de Podul Ladislau, și în apropierea Prizei de Apă Oradea, prin tubul plutitor al utilajului de dragare de pe Crișul Repede.

În paralel cu această acțiune de ecologizare mecanizată, ABA Crișuri are planificată pentru miercuri o activitate împreună cu membrii Asociației Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și ai Clubului de Scufundări Nautilus. „Cu ajutorul scafandrilor voluntari, ne-am propus să scoatem din albie deșeurile de mari dimensiuni”, a mai spus Pásztor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!