Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri a anunţat că în cursul acestei săptămâni firma Repcon a început lucrările de ecranare a unor secţiuni din Lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai (rezervaţia naturală Ochiul Mare), ca o soluţie de urgenţă luată în urma scăderii nivelului apei din cauza secetei. Mai mult, seceta a afectat şi debitul pârâului Peţa care alimentează Lacul cu Nuferi.

Astfel că, în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor (custodele rezervaţiei), ABA Crişuri a început lucrările de ecranare a celor două deversoare de la Lacul cu Nuferi, zona Perla şi cel din aval, zona Ştrandului Venus, inclusiv a malurilor de acolo, pe porţiuni mici, dar şi pe secţiunea pragului de dirijare a pârâului Peţa în lac. Acestea constau în impermeabilizarea solului pe anumite secţiuni, astfel încât, infiltrarea apei din lac în sol să fie diminuată.

"Ceea ce poate să facă instituţia noastră este să diminueze, pe cât posibil, scăderea nivelului apei din lac. Astfel, în regim de urgenţă, am demarat ecranarea cu beton a acelor secţiuni unde, prin infiltraţie, se pierde apa din lac. Lungimea pe care efectiv se va turna beton este relativ mică de circa 2-3 metri" a declarat Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri.

Lucrările de ecranare vor fi finalizate pe 1 septembrie.

Citeşte şi: Nuferii din Băile 1 Mai, din nou în pericol: Seceta, furtul de apă geotermală şi consumul ştrandurilor seacă lacul Ochiul Mare