Viiturile din ultimele săptămâni au distrus şi lucrările hidrotehnice din Bihor. Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a început reparaţia consolidărilor de pe malul drept al Crişului Pietros, pe teritoriul comunei Pietroasa.

"Pentru a preveni înaintarea eroziunilor active pe râul Crişul Pietros, în zona localităţii Gurani, ABA Crişuri derulează investiţii de lucrări hidrotehnice cu rol de apărare menite să protejeze comunitatea. Soluţia tehnică agreată prevede realizarea unui zid de sprijin, pe o lungime de 117m, cu o înălţime de 3,25 m, şi a unui prism de anrocamente cu pereu din piatră brută, pe o lungime de 243 m şi o lăţime de 2,5 m", a declarat Ionel Avrigeanu, director ABA Crişuri.

Lucrările au început în iunie şi se vor finaliza cel târziu în decembrie.

Valoarea investiţiei este de 3.187.160,69 lei, fonduri care vin atât de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi din surse proprii ale Administraţiei Naţionale "Apele Române".

În acest an, ploile abundente au determinat scurgeri pe versanţi şi au dus la revărsarea apelor în satele Pietroasa, Gurani şi Cociuba Mică. Râul Crişul Pietros este afluent al Crişului Negru, râu care, recent, a atins un nou nivel maxim istoric, de aproape 3 metri.