Danezii au primit o veste surpriză în noaptea de Anul Nou: în discursul ei tradițional de Revelion, regina Margrethe a II-a și-a anunțat abdicarea, după 52 de ani pe tron. 

„Am decis că acum este timpul potrivit”, a spus Margrethe a II-a, în declarația televizată.

În vârstă de 83 de ani, ea este cel mai longeviv monarh din istoria Danemarcei. A preluat tronul după moartea tatălui său, regele Frederik al IX-lea, în 1972. De asemenea, după moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în septembrie 2022, ea a devenit și cel mai longeviv monarh din Europa.

Noul monarh al Danemarcei va fi fiul ei cel mare, prinţul moştenitor Frederik.

„Peste 14 zile, voi fi regină a Danemarcei de 52 de ani. Un timp atât de lung nu trece fără urmări pentru nicio fiinţă umană - nici măcar pentru mine! Timpul te uzează, iar «zilele proaste» devin tot mai frecvente”, a spus regina, după ce a trimis felicitările de Anul Nou. „Nu mai poţi depăşi aceleaşi lucruri pe care le puteai depăşi cândva”, a spus ea, referindu-se cel mai probabil la operaţia la spate pe care a suferit-o la începutul acestui an, scrie tabloidul danez Ekstrabladet, citat de hotnews.ro.

În Danemarca puterea executivă revine parlamentului ales şi guvernului, iar monarhul trebuie să rămână în afara politicii şi să-şi exercite doar atribuţii ceremoniale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!