Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Marius Pop, a ţinut o conferinţă de presă la Oradea în care a acuzat o nouă iniţiativă aberantă a Guvernului: cea de a construi peste 200 de grădiniţe în ţară, fiecare dintre ele cu doar două săli. Asta în condiţiile în care orice grădiniţă are trei grupe de preşcolari: mică, mijlocie şi mare, cea pregătitoare trecând la şcoli drept clasa 0.

În Olt 21 de grădiniţe, în Bihor 4

"Cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Dezvoltare, se vor construi 210 grădiniţe cu câte două săli. Sunt bani pe care vor să-i arunce", a spus Pop. În plus, sindicalistul a criticat şi modul în care s-au împărţit aceste construcţii pe judeţe. "În judeţul Olt se vor face 21 de grădiniţe, iar în Bihor patru. În Maramureş doar una. Şi mai sunt judeţe care au doar câte o grădiniţă în proiect", a spus secretarul FSLÎ.

Construcţiile fac parte din proiectul "Reforma educaţiei timpurii în România", pe care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, l-a lăudat că este în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale.

Pop a acuzat Ministerul Educaţiei că nu e deloc interesat de suprapopularea grădiniţelor, ba chiar că pentru guvernanţi deţinuţii ar fi mai importanţi decât preşcolarii. "Pentru deţinuţi există lege care le permite să doarmă unul în pat, iar preşcolarii dorm doi în pat", a acuzat sindicalistul.

"Câte accidente mai trebuie să se întâmple ca primăriile şi Ministerul Educaţiei să înţeleagă că e nevoie de spaţii pentru grădiniţe?", a întrebat retoric secretarul FSLÎ, făcând referire la cele două cazuri din ultimele două luni în care doi preşcolari s-au accidentat grav la grădiniţe.

Profii învaţă calitatea în învăţământ

Sindicalistul a mai anunţat, în aceeaşi conferinţă de presă, că printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, 30 de profesori bihoreni din învăţământul preuniversitar vor fi şcoliţi cum să asigure calitatea în şcoli, adică să identifice măsurile de îmbunătăţire a actului educativ şi să vegheze la respectarea lor.

Proiectul vizează acele cadre didactice care fac parte din Comisiile de Evaluare şi Asigurare a Calităţii (CEAC) din fiecare şcoală, comisiile care verifică, printre altele, dacă orarul elevilor este bine făcut ori dacă profesorii au planificările cursurilor la zi.

Cursurile debutează vineri şi vor ţine până în decembrie. "Uşa este deschisă şi pentru alţi membrii CEAC, care nu au fost selectaţi", a declarat Pop. Aceştia, însă, vor trebui să plătească pentru aceste cursuri. Cât vor costa nu s-a stabilit încă.