Bihorenii din 101 sate ar putea ajunge să-şi vândă terenurile agricole doar cu voia organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

Această obligaţie a fost cuprinsă într-o lege votată în această săptămână de Camera Deputaţilor şi care reglementează felul în care pot fi vândute terenurile agricole, ţinând cont că din 1 ianuarie 2014 au şi străinii dreptul să cumpere terenuri în extravilanul localităţilor româneşti.

Deputatul UDMR de Bihor, Cseke Attila, a arătat, însă, că legea conţine şi obligaţii pentru cetăţenii români, ba chiar unele complet nepotrivite. Mai precis, la articolul 3, legea prevede că "terenurile agricole situate în extravilan pe o rază de 20 de kilometri de la graniţa României, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 de metri faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul conform al organelor de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale". Printre aceste organe de stat se numără Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe ori Serviciul de Pază şi Protecţie.

"Asta înseamnă că Popescu Ioan nu va putea vinde un teren agricol din Curtuişeni către Popescu Marin dacă cei doi nu obţin avizul conform de la SRI", a declarat Cseke, joi, într-o conferinţă de presă.

Arătându-se convins că nici serviciile nu îşi îşi doresc aceste atribuţii, Cseke a subliniat şi absurdul situaţiei: dacă acţiunile serviciilor de siguranţă naţională sunt secrete, în momentul în care vor fi solicitate să elibereze avize conforme vor trebui să se deconspire şi să arate dacă au sau nu în ochi un cetăţean. Altfel spus, cei cu probleme neştiute cu serviciile vor afla de acest fapt în momentul în care nu îşi primesc avizul.

"Este ceva ce nu mi-am închipuit că după 24 de ani de democraţie se poate întâmpla. Nici în anii 50 n-a existat aşa ceva", a declarat parlamentarul. Legea nu explică clar condiţiile, criteriile ori alte detalii, însă Cseke a arătat că actul normativ încalcă dreptul de proprietate, care include şi dreptul de a dispune de proprietate.

În Bihor, legea i-ar afecta pe toţi proprietarii de terenuri agricole pe o rază de 20 de kilometri de la graniţa cu Ungaria. După calculele lui Cseke, 101 sate bihorene sunt pe această rază.

Legea a trecut, marţi, de forul decizional, Camera Deputaţilor, cu 221 de voturi pentru, 27 împotrivă şi 50 de abţineri. UDMR a vrut să o atace la Curtea Constituţională, dar n-a adunat suficiente semnături pentru acest lucru. Cseke speră totuşi că legea va fi atacată de preşedintele Traian Băsescu.