Abonamentele OTL vor fi valabile doar începând cu ziua următoare celei în care au fost achiziţionate.

Conform unui comunicat al conducerii societăţii de transport local, începând cu data de 10 ianuarie, tichetele lunare se vor elibera cu valabilitate începând din ziua următoare achiziţionării lor.

Măsura a fost luată în vederea asigurării continuităţii acestora. Prevederea nu se va aplica însă în cazul abonamentelor de o zi şi al celor săptămânale, a căror valabilitate va începe, ca şi până acum, în momentul emiterii acestora.

Chestionat de BIHOREANUL pe această temă, managerul OTL, Csuzi Istvan, afirmă că măsura este una normală, fiind luată şi pentru a evita fraudele din partea călătorilor fără bilete. "Dacă aveţi asigurare la autovehicul, trebuie făcută cu o zi sau cu 48 de ore înainte de a folosi autovehiculul. La fel, dacă vreau serviciu de transport public, trebuie să fiu prevăzător şi să achiziţionez acest tichet lunar", a declarat managerul OTL.

Csuzi a susţinut că "sistemul nu este o problemă pentru călătorii cinstiţi", ci pentru cei care vor să fenteze şi să circule fără bilet. "Am avut cazuri, şi din păcate au ajuns şi în instanţă, când controlorul a găsit un călător fără abonament, iar călătorul a fugit repede la primul chioşc şi şi-a făcut abonament. Apoi a depus reclamaţie că a avut abonament şi a fost amendat. Actualul sistem este mai sigur: până a doua zi datele se introduc în sistem şi devin perfect verificabile", a afirmat directorul OTL.

Întrebat de reporter dacă totuşi, sistemul nu este în continuare vulnerabil, din moment ce călătorii indisciplinaţi au posibilitatea să îşi facă, în continuare abonamentele pe zi, sau săptămână, care sunt valabile din aceeaşi zi, iar mai mult, pe tichet nu este trecută ora la care a fost emis, Csuzi a recunoscut că este "o imperfecţiune". "Orice sistem are imperfecţiunile sale, însă prin deciziile luate, noi încercăm să le minimalizăm. Se poate cumpăra abonamentul în avans, nu este nicio problemă. Dacă din data de 15 îmi expiră abonamentul, nimeni nu mă opreşte să mi-l cumpăr din data de 5", a tranşat el problema.

Şeful OTL a mai zis că măsura luată este premergătoare sistemului de e-ticketing, unde nu vor mai fi probleme cu identificarea datei şi a orei la care a fost făcut un abonament, subliniind că cel mai probabil în luna februarie va urma depunerea ofertelor din partea firmelor care ar putea implementa sistemul de călătorie cu cartele electronice, după care cel târziu în toamnă orădenii vor putea beneficia de astfel de abonamente.