CSM Frigo Conti Oradea şi-a păstrat statutul de cea mai bună echipă din Oradea şi port-drapelul sportului bihorean, reuşind să-şi adjudece, după un parcurs aproape perfect, al patrulea titlu naţional consecutiv.

În ultimul turneu final din play-off, programat la Oradea, echipa antrenată de Cornel Gordan şi-a băgat la apă şi la propriu şi la figurat toţi adversarii. După 9-4 cu Steaua şi 19-4 cu Rapid, orădenii au învins-o şi pe eterna rivală, Dinamo, cu 7-5. CSM Frigo Conti Oradea a încheiat sezonul cu zece puncte avantaj faţă de a doua clasată, Dinamo.

Oficialii federaţiei, care la un moment dat erau dispuşi să organizeze şase turnee finale, s-au oprit după patru turnee pentru că, matematic, CSM Frigo Conti Oradea era campioană.

Duminică au fost premiaţi artizanii acestei noi mari performanţe: antrenorul Cornel Gordan, portarii: Ferenc Barat şi Dorin Creţu, jucătorii de câmp Mircea Samuilă, Cosmin Baidoc, Nicuşor Diaconu, Bogdan Câmpianu, Alex Popoviciu, George Tarnoveţchi, Attila Kincses, Andrei Creţu, Attila Monostori, Kadar Kalman, Tiberiu Negrean, şi organizatorul de competiţii Dorin Roşca.

Peste 1.200 de orădenii au sărbătorit, alături de poloişti, la Bazinul Olimpic.

La un pas de record

Cei din jurul echipei recunosc că performanţa de a cuceri de patru ori consecutiv titlul nu putea fi realizată fără nebunia, conştiinciozitatea, munca titanică, precum cea a vâslaşilor de la galere, impusă de antrenorul Cornel Gordan, fost finalist al Cupei Cupelor, ca jucător, în 1981. "A asigurat o atmosferă propice performanţei, a ştiut să ne ţină în priză şi să ne solicite la maximum pentru a scoate totul de la noi", susţin jucătorii, care înoată în medie, circa şase, şapte kilometri pe zi.

În sezonul regulat, poloiştii orădeni au fost la un pas de un record absolut, acela de a câştiga toate partidele, învingând în 27 de partide din 28, pierzând însă ultimul meci din campionat în faţa lui Dinamo.

"Căpitanul", internaţionalii şi cartea

kalman-kadar_1.jpgDar rezultatele nu ar fi fost la fel dacă nu ar fi fost sportivi pe măsură. Kadar Kalman (foto), de exemplu, căpitanul echipei, un produs al şcoli orădene de polo, este considerat de specialişti cel mai bun fundaş din România şi unul dintre primii fundaşi ai poloului mondial. Licenţiat în Educaţie Fizică şi Sport, specializarea nataţie, el este om de bază atât în echipa orădeană cât şi în naţionala României.

De altfel exceptându-i pe cei trei maghiari din lot, care au jucat în echipa naţională a ţării lor, din cei zece jucători români, opt sunt în lotul lărgit al naţionalei României! Doar fostul căpitan al echipei, Cosmin Baidoc, care a fost ani la rând om de bază în naţională, şi portarul de rezervă Dorin Creţu, nu sunt în vederile selecţionerului Istvan Kovacs.

De precizat că, după principiul "ai carte, ai parte", toţi jucătorii grupării orădene sunt licenţiaţi, iar cei mai tineri dintre poloişti sunt studenţi. Unii dintre jucătorii orădeni conduc firme şi îşi împart timpul între propriile afaceri şi antrenamente.

The show must go on

Imediat după ce poloiştilor li s-a decernat trofeul, sponsorul Radu Coste i-a invitat la un "barbecue", într-un stabiliment din afara oraşului. "Sunt bucuros că mi-am legat numele firmei de o echipă de campioni. Va urma premierea şi din partea noastră. Acum am desfăcut şampaniile", a spus Radu Coste, adăugând că, cel mai probabil contractul cu echipa poloistă, care expiră în acest an, va fi prelungit. Suma înţelegerii este de 50.000 de euro, o mare parte din bani fiind viraţi în contul echipei de polo.

În plus, pe lângă festivitatea de azi, poloiştilor li se pregăteşte o premiere pe măsură. "Vom decide în această săptămână care vor premiile acordate de club. Aşa a fost de fiecare dată când au cucerit titlul naţional. Cuantumul sumelor de premiere a performanţei vor fi stabilite în câteva zile", a declarat Florin Birta, preşedintele CSM Oradea.

Păcat că, deşi se vorbeşte la superlativ de echipa campioană, salariile sunt comparabile cu ale fotbaliştilor de la o echipă de locurile 10-18 din prima ligă sau chiar din ligile secunde. Cel mai mare contract nu depăşeşte 2.000 de euro pe lună adică 24.000 de euro pe an.


ACELAŞI LOT
Se caută întăriri

"Cei 13 de la Oradea", adică lotul campionilor, va rămâne acelaşi şi pentru sezonul viitor. "Poate mai aducem un jucător de mare valoare", spune sponsorul principal, Radu Coste, însă jucătorul avut în vizor nu poate fi "stranier".

Conform regulamentului, într-o echipă de polo nu pot evolua mai mult de trei poloişti străini iar "tripleta maghiară" Ferenc Barat, Attila Kincses şi Attila Monostori va juca la Oradea şi din toamnă. Cu toţii au evoluat în naţionala Ungariei.

De pildă, veteranul echipei, Attila Monostori, care a jucat şi la cluburi din Italia, a evoluat în celebra naţională maghiară în 117 meciuri. La 39 de ani se simte încă tânăr, considerând că vârsta nu este cronologică ci biologică. Este tatăl a patru copii şi este un exemplu pentru mult mai tinerii săi colegi.


DEZAMĂGIREA SPANDAU
Regretul sezonului

După un parcurs de excepţie în Cupa LEN, similara Cupei UEFA din fotbal, drumul echipei orădene în competiţia europeană s-a oprit, oarecum nedrept, în sferturile de finală. Orădeni au fost eliminaţi de Spandau Berlin după un meci de infarct. Berlinezii au câştigat meciul tur cu 10-7 după 7-7 înaintea ultimului sfert.

În retur orădenii trebuiau să remonteze cele trei goluri deficit şi au reuşit acest lucru chiar după primul sfert, 4-0. CSM Oradea avea biletele pentru semifinale în buzunar chiar şi înaintea ultimului sfert: 8-4 însă totul s-a sfârşit în sfertul patru, când germanii au marcat de două ori.

Victoria orădenilor, cu 8-6, a fost insuficientă pentru calificarea în careul de aşi. Cele două goluri germane au stopat visul unei noi finale europene pentru Oradea. "Regretăm enorm ratarea calificării în semifinale. I-am avut în mână", susţin, la unison, jucătorii orădeni.


Superliga Naţională. Turneul final 4; Rezultate:

Etapa 1

Dinamo - Rapid 11-5
CSM Frigo Conti - Steaua 9-4

Etapa 2

CSM Frigo Conty - Rapid 19-4
Dinamo - Steaua 5-3

Etapa 3:

Steaua - Rapid 12-4
CSM Frigo Conty - Dinamo 7-5


Clasament final

1. CSM Frigo Conti 76 pct
2. Dinamo Bucureşti 66 pct
3. Steaua Bucureşti 47 pct
4. Rapid Bucureşti 31 pct