Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor le atrage atenţia absolvenţilor de liceu sau de facultate că pot primi indemnizaţia de şomaj, dacă nu-şi găsesc de lucru, fără nicio altă condiţie decât absolvirea unor studii.

Avertismentul vine în contextul în care mai mulţi tineri din Bihor au reclamat că firmele de asigurări le spun că, pentru a primi acei bani, trebuie să încheie înainte o poliţă de pensie privată.

„Avem sesizări, din zona Beiuş, că reprezentanţi ai unor societăţi de asigurări merg în şcoli şi le spun elevilor absolvenţi că au obligaţia aderării la fondurile de pensii administrate privat pentru a primi indemnizaţia de şomaj”, a explicat, luni, pentru BIHOREANUL, directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba (foto).

Directorul le transmite elevilor însă că indemnizaţia nu este condiţionată decât de absolvirea unei instituţii de învăţământ şi neîncadrearea în muncă. „Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care s-au înregistrat în baza de date a agenţiei într-o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii şi care ulterior expirării acestei perioade, nu reuşesc să se încadreze în muncă sau nu urmează o altă formă de învăţământ, pot beneficia de o indemnizaţie  de şomaj în sumă de 250 lei (50% din valorea indicatorului social de referinţă), pentru o perioadă de 6 luni”, a precizat Békési.

Singurele acte pe care trebuie să le prezinte absolvenţii sunt cartea de identitate (original şi xerox), o adeverinţă eliberată de către medicul de familie din care să rezulte că persoana este “aptă pentru muncă”, o adeverinţa  emisă de organul financiar teritorial  din care să rezulte că nu realizează veniturile sau că realizează din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, o adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ completată cu datele personale ale absolventului şi data absolvirii şi un dosar plic.

„Condiţiile privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sunt cele stabilite de Legea nr. 76/2002, modificată şi completată care nu prevede obligativitatea încheierii unei asigurări de pensie privată sau a unei alte forme de asigurare”, a mai spus directorul AJOFM Bihor.

AJOFM Bihor reaminteşte: Absolvenţii fără job primesc indemnizaţii de şomaj, iar patronii care-i angajează primesc bani de la stat