Toţi cei 13 elevi din fosta clasă a XII-a A de la Liceul Don Orione s-au prezentat încrezători la proba de informatică a examenului de Bac. Absolviseră mate-info şi ştiau că n-au cum să eşueze.

La afişarea notelor, au avut totuşi o surpriză neplăcută: nici unul nu luase cât se aştepta, ci mult mai puţin. Mai târziu au aflat că din vina profesorilor...

N-a crezut până-a văzut

Şerban Marţi e pasionat de informatică încă de când era în generală. Tocmai de aceea a urmat profilul  de matematică-informatică la Liceul Don Orione. "Pe parcursul celor patru ani de liceu am avut la info media 9,50", spune tânărul. A tras tare la materia preferată, conştient fiind că în acest domeniu vrea să-şi fondeze cariera şi că doar nişte note mari îi asigură succesul.

Ştiind că a învăţat, a rămas mai mult decât surprins când a văzut că la Bac, la info, a luat 8,20. Sub valoarea lui. "Nici nu-mi imaginam că o să iau sub 9", spune Şerban. Supărat şi mai ales intrigat, deoarece ştia că lucrase bine la examen, a depus imediat contestaţie, convins că, undeva, cineva n-a luat în calcul vreun exerciţiu. Însă, dezamăgire: după recorectare, nota i-a rămas aceeaşi!

Punctul care face diferenţa

Tânărul deja se vedea cu şanse micşorate la admiterea la facultate în regim fără taxă. A depus la Inspectoratul Şcolar o cerere să-şi vadă lucrarea, iar după două săptămâni aceasta i-a fost aprobată. Atunci a înţeles ce se întâmplase. "Mi-au adus o copie după lucrarea mea, subiectul de examen pentru profil neintensiv şi baremul de corectare specific. Aşa mi-am dat seama că, de fapt, eu nu rezolvasem exerciţiile după varianta care ar fi trebuit, ci după cea de intensiv",  povesteşte Şerban.

Atât el, cât şi colegii săi primiseră de fapt subiecte specifice profilului de mate-info intensiv, deşi absolviseră o clasă în regim neintensiv. Mai mult, Şerban a observat că şi baremul de corectare era de neintensiv, ceea ce însemna că deşi elevii au rezolvat probleme mai grele, au primit punctaj ca şi cum ar fi avut subiecte mai uşoare!

Diferenţa dintre cele două variante a valorat un punct în nota finală. Practic, fiecare elev care a susţinut examenul a pierdut câte un punct, însă unul extrem de valoros, căci putea fi cel ce face diferenţa între promovarea sau ratarea examenului ori între intrarea la facultate pe locuri bugetate de stat sau cu taxă de plătit. Asta pentru că admiterea la facultate se face ţinând cont de media de Bac!

Prea târziu

Neştiind cui să se adreseze, elevii au reclamat situaţia directorului de la Don Orione, Martin Miheller, care n-a avut însă nicio soluţie pentru îndreptarea greşelii făcute de comisia de Bac. În primul rând, pentru că absolvenţii săi au susţinut examenul la Grupul Şcolar Transilvania, deci nu în "grădina" lui. Apoi, pentru că trecuse deja o lună de la examen, iar diplomele şi mediile fuseseră de mult definitivate. "Dacă ziceau în timpul examenului sau măcar la contestaţii că au primit subiectele încurcate, puteam să-i ajut. Dar aşa...", a comentat directorul cu resemnare în discuţia cu reporterul BIHOREANULUI pe această temă.

Ca urmare, elevii şi părinţii lor au depus o sesizare la Inspectoratul Şcolar, pentru ca responsabilii din comisia de Bacalaureat de la Grupul Şcolar Transilvania să fie traşi la răspundere.

Superficiali

BIHOREANUL a aflat că încurcătura a pornit de la secretarul comisiei căci, conform metodologiei de examen, era de datoria acestuia să descarce variantele corecte de pe reţeaua intranet a Ministerului Educaţiei înainte să le dea colegilor din comisie spre multiplicare şi distribuire.

08 lucian vinteler 1.jpgÎn cazul de faţă, secretar a fost directorul adjunct de la Transilvania, Lucian Vinţeler (foto), devenit, de la întâmplarea cu pricina, un personaj extrem de tăcut. "Nu vreau să abordez acest subiect înainte să se pronunţe Inspectoratul", s-a eschivat acesta atunci când reporterul l-a întrebat cum a fost posibil să facă o asemenea greşeală.

Nici colegii săi din comisia de corectare a lucrărilor n-au fost însă mai breji, de vreme ce au folosit un barem mai scăzut pentru subiecte mai pretenţioase. Explicaţia lor e hilară: în capul lucrării, elevii au scris că provin de la profil mate-info neintensiv, şi de aceea au folosit baremul corespunzător acestui tip de exerciţii, şi nu cel potrivit pentru exerciţiile efectiv rezolvate de absolvenţi!

Evaluarea de pe urmă

08 Ramona Bacter.jpgCa răspuns la sesizarea depusă de părinţi, conducerea Inspectoratului a decis ca lucrările celor 13 elevi de la Don Orione să fie reevaluate. "S-a format o comisie din doi profesori de informatică, aceştia urmând să evalueze lucrările din nou", precizează purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Ramona Bacter (foto). Nu se ştie încă ce se va întâmpla dacă IŞJ va admite că elevii au fost nedreptăţiţi, deoarece admiterea la facultăţi s-a încheiat de mult.

Între timp, atât Şerban, cât şi ceilalţi colegi ai săi sunt deja cu un pas în studenţie. El a dat la Matematică-Informatică la Cluj şi a avut noroc: după retragerea unor candidaţi, a intrat la fără taxă, ultimul! Alţi colegi însă n-au avut aceeaşi baftă. "Mi-au lipsit 20 de sutimi ca să intru la fără taxă. Dacă luam nota corectă la informatică, intram", spune cu amărăciune unul dintre ei. Îi va plăti taxa vreunul din profesorii care l-au depunctat din neglijenţă?...


DELIMITARE
"Nu-i treaba mea"

Comisia de Bacalaureat de la Grupul Şcolar Transilvania a fost prezidată de Gabriel Cheregi, cadru didactic al Facultăţii de Protecţia Mediului, iar membri au fost Roland Bocoi (director adjunct la Liceul cu Program Sportiv), Greta Postole (profesoară la Colegiul Tehnic Andrei Şaguna), Traian Stanciu (directorul Colegiului Naţional Samuil Vulcan din Beiuş) şi Simina Hinţ (directoarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională).

"N-am ştiut de eroare, nu m-a informat nimeni. Însă preşedintele de comisie verifică doar dacă s-au împărţit subiectele, dacă sunt câte ar trebui să fie, nu şi dacă sunt cele corecte. Secretarul e cel care descarcă subiectele de pe net şi le dă la multiplicare", spune preşedintele comisiei, Gabriel Cheregi. Care s-ar ţine cât mai departe de greşeala colegului său...