Peste 3.500 de elevi bihoreni absolvenţi de gimnaziu au devenit liceeni. Prima etapă a repartizării computerizate s-a încheiat marţi, 3.512 elevi fiind distribuiţi în şcoli în funcţie de preferinţe şi de mediile obţinute în anii de gimnaziu şi la examenul de Evaluare Naţională.

Rezultatele publicate pe site-ul de admitere al Ministerului Educaţiei arată că liceul cu cele mai multe locuri neocupate din Bihor este Colegiul Tehnic Traian Vuia, cu 75 de locuri libere la diferite specializări. De asemenea, Colegiul Constantin Brâncuşi, a rămas cu 65 de locuri vacante.

La polul opus, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi-a ocupat toate locurile disponibile în clasa a IX-a. De altfel, din primii 20 de elevi cu notele cele mai mari la Evaluarea Naţională, 16 au preferat specializările acestui liceu. Cea mai mică medie de admitere la această şcoală este 8,81, la specializarea Ştiinţe Sociale.

Colegiul Naţional Mihai Eminescu a fost şi el printre şcolile preferate de absolvenţii de gimnaziu, dar nu şi-a ocupat toate locurile. La specializările cu predare în limba maghiară Filologie – Bilingv Engleză şi Ştiinţele Naturii au mai rămas 5, respectiv 8 locuri libere. La acest liceu, ultima medie de admitere este 6,52 la specializarea Filologie cu predare în limba maghiară. Din rândul claselor cu predare în limba română ale Colegiului Eminescu, cea mai mică medie de admitere a fost 8,34, la Filologie.

Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul şi Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu sunt şi ele şcoli care nu au mai rămas cu niciun loc liber în clasele de-a IX-a.

Doar opt elevi dintre cei înscrişi la admiterea la liceu nu au fost repartizaţi în această etapă computerizată. Ei mai au o şansă să devină liceeni dacă se înscriu în etapa a doua, pe 28 iulie.