Zecilor de mii de absolvenţi de liceu care nu au promovat anul acesta Bacalaureatul li se pregăteşte o nouă şansă pentru a intra la facultate. O iniţiativă de amendare a Legii Educaţiei, depusă în Parlament, prevede posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre cei care nu au diplomă de Bac.

Proiectul aparţine senatorului PSD Ecaterina Andronescu şi acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încât până la Bacalaureatul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor. Practic, după parcurgerea acestei etape, elevii vor da din nou Bacalaureatul, iar în caz de reuşită vor avea echivalate creditele de studiu trecând astfel direct în anul II.

Dacă, în schimb, nici în vara anului viitor nu vor reuşi să obţină note de trecere la toate probele Bacalaureatului, atunci nu vor mai avea decât o variantă: urmarea unei şcoli postliceale.

Pe lângă portiţa pe care o crează celor care au obţinut medii peste şapte, iniţiativa fostului ministru al Educaţiei îi are în vedere şi pe absolvenţii cu rezultate sub-medie. Concret, textul face referire la reînfiinţarea şcolilor postliceale şi la formarea profesională prin ucenicie. Astfel, atât cei care la examenul din acest au obţinut o medie sub şase, cât şi cei care nu vor reuşi la finalul anului pregătitor să treacă de toate probele, ar avea asigurat un loc în respectivul ciclu de studii. Mai mult, documentul prevede posibilitatea ca absolvenţii de liceu care au dobândit competenţe practice să susţină gratuit un examen în urma căruia să dobândească un certificat de calificare, menit să le servească la angajare.

Tot gratuită ar urma să fie şi pregătirea organizată de universităţi. Cel puţin pentru absolvenţii de liceu. Statul ar urma să asigure finanţarea anului pregătitor cu banii pe care i-ar economisi din faptul că nu va mai acorda ajutoarele de şomaj respectivilor tineri.

Dacă va deveni lege, iniţiativa Ecaterinei Andronescu va avea şi un efect direct asupra bugetelor universităţilor, afectate simţitor după "recolta" de absolvenţi din acest an. De departe cele mai afectate au fost cele 60 de universităţile private, în unele cazuri numărul celor înscrişi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind redus la jumătate.

Având în vedere traseul proiectului, care va avea drept cameră decizională Senatul (acolo unde diferenţa numerică dintre putere şi opoziţie este de doar doi parlamentari), prevederile au mari şanse să fie adoptate.

Există însă un impediment. Pentru a-şi face efectele în timp util, proiectul ar trebui să intre în dezbaterea parlamentară în regim de urgenţă. Cum Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, acolo unde a fost depusă iniţiativa, are o majoritate PDL-UDMR-UNPR este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla.