Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă îi informează pe absolvenţii de şcoli sau de facultăţi, care au minim 16 ani, cu privire la drepturile pe care le au, indiferent că devin şomeri cu diplome sau că se angajează.

Ca să beneficieze de drepturile lor, în maxim 60 de zile de la absolvire, aceştia trebuie să se înregistreze la AJOFM. Dacă după cele 2 luni nu îşi găsesc un loc de muncă, ei vor primi ajutor de şomaj. Dacă îşi găsesc un loc de muncă înainte de a-şi primi banii de şomaj, ei primesc o primă de încadrare în valoare de 500 de lei. Asta doar dacă se angajează cu program normal de lucru şi pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

Şi pentru absolvenţii care încep să-şi ia ajutorul de şomaj există facilităţi. "De exemplu, dacă după 2 luni în care şi-a primit indemnizaţia, absolventul îşi găseşte un loc de muncă, i se încheie şomajul. După alte 12 luni ca angajat, el poate să vină la AJOFM şi să-şi ceară indemnizaţia pentru restul lunilor în care ar fi putut să ia ajutorul de şomaj, orice absolvent având dreptul să ia această indemnizaţie 6 luni", a explicat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al AJOFM, Daciana Nica. Altfel spus, dacă absolventul reuşeşte să rămână angajat timp de minim un an, AJOFM îl "premiază" cu banii pe care i-ar fi primit ca şomer.

Absolvenţii care nu îşi găsesc locuri de muncă se pot înscrie la cursurile AJOFM de ospătar, operator maşini-unelte cu comandă numerică, lucrător în electronică, bucătar, cameristă şi agent curăţenie (pentru persoanele din mediul rural).

Pe de altă parte, AJOFM informează că, în luna iunie, rata şomajului a fost de 3,42%, existând în Bihor 9.673 de şomeri. Faţă de luni mai, în iunie rata a fost cu 0,09% mai mică. Totodată, în primul semestru al anului 2012, prin AJOFM şi-au găsit un loc de muncă 4.723 de bihoreni.