Tinerii care termină acum liceul sau facultatea au la dispoziţie 60 de zile să se înscrie în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, instituţia care îi ajută să-şi găsească un loc de muncă. Pentru absolvenţii de liceu, termenul în care pot intra în evidenţa AJOFM Bihor este 1 iunie - 30 iulie.

După înregistrare, absolvenţii au parte, gratuit, de informare, orientare şi consiliere profesională pentru găsirea unui loc de muncă, de programe de formare profesională în meserii căutate pe piaţa muncii, dar şi de drepturi de protecţie socială.

Mai precis, dacă sunt în evidenţele AJOFM, tinerii care nu se angajează în două luni de la absolvire şi nici nu se înscriu la o nouă formă de învăţământ primesc, timp de şase luni, indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei. Totodată, la angajare, ei vor lua o primă de încadrare de 500 de lei.

Pentru a se înregistra în baza de date a AJOFM Bihor, tinerii trebuie să prezinde cartea de identitate, certificatul de absolvire (în original şi copie), adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea "apt pentru muncă", adeverinţă fiscală de la Direcţia de Finanţe şi un dosar plic.