Studenţii din anul trei ai Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea au participat, joi, în Aula Magna, la festivitatea de absolvire prezidată de directorul departamentului, Cristina Matiuţă, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, profesorii Lia Pop şi Florin Ardelean, respectiv prefectul Claudiu Pop, în calitate de invitat special.

În discursul său, prefectul le-a spus viitorilor jurnalişti şi viitorilor politicieni că, deşi acum sunt apropiaţi, peste câţiva ani vor fi "adversari". Printre sfaturile date s-a strecurat şi unul care a cuprins - întâmplător sau nu - tocmai sloganul PSD la alegerile europarlamentare din 25 mai, "Mândri că suntem români". "Faceţi-i mândri pe profesorii dumneavoastră, faceţi-ne mândri pe noi pe toate meleagurile pe unde vă vor purta paşii, faceţi-ne mândri că suntem români, mândri că aţi terminat Universitatea din Oradea", le-a spus Claudiu Pop. Viitorilor jurnalişti, prefectul le-a transmis să fie "arbitrul necesar" în societate.

La fel ca decanul Ioan Horga, care a insistat ca studenţii să-şi invite "prietenii, vecinii, cumnaţii" să participe la alegerile din 25 mai, şi prefectul de Bihor i-a îndemnat pe cei prezenţi să se prezinte la urne. "Baftă fiecăruia dintre dumneavoastră şi, într-adevăr, mergeţi la vot duminică. Votaţi cu cine doriţi dumneavoastră, dar faceţi ca fiecare vot să conteze. Mult succes!", a încheiat Claudiu Pop.

Prefectul s-a retras pe la jumătatea ceremoniei căci - după cum a informat profesoara Lia Pop - aştepta "o vizită importantă", şi anume pe cea a premierului Victor Ponta, aflat în campanie electorală.

În contrapartidă, şeful de promoţie al specializării Jurnalism, care a ţinut un mic discurs la finalul festivităţii, a bagatelizat oarecum îndemnurile lui Pop. "Nu este suficient să fii mândru că eşti român. Dacă la sfârşitul zilei n-ai făcut nimic, poţi să fii şi din Bangladesh", a spus Sebastian Şuta, aplaudat de colegii săi. De asemenea, profesorul Florin Ardelean şi-a arătat dezabrobarea faţă de îndemnul de participare la vot. "Aici a fost invocată ziua de duminică. Mă rog, nu ştiu de ce...", a comentat acesta.

În acest an, departamentul are 16 absolvenţi de Ştiinţe Politice şi 26 de Jurnalism, printre aceştia din urmă numărându-se şi putătoarea de cuvânt a OTL, Carmen Tocuţ, precum şi componentul echipei de baschet CSM Oradea, Sergiu Pop. După ce şi-au primit diplomele, studenţii, dar şi invitaţii, au urmărit un mic film intitulat "Remember" realizat de studenţii de la jurnalism şi bazat pe experienţele lor din facultate.