Două facultăţi ale Universităţii din Oradea şi Universitatea Agora găzduiesc, în aceste zile, profesori străini veniţi la diferite dezbateri şi conferinţe.

Şi conferinţe, şi lansare de carte

La Universitatea Agora au debutat, joi, două conferinţe cu invitaţi străini: "Competenţă şi performanţă în economia europeană" şi "Consecinţele integrării europene asupra sistemului de drept din România", la care participă personalităţi ale lumii ştiinţifice din Southeastern University - Florida (Statele Unite ale Americii), Universita degli Studi - Kore din Enna, Universita degli Studi - Molise (ambele din Italia), Academia Română (Institutul de Prognoză Economică, Institutul Naţional de Cercetări Economice), Academia de Ştiinţe Economice - Bucureşti şi alte universităţi din ţară.

Potrivit unui comunicat de presă al Universităţii, punctul culminant al evenimentului a fost conferirea titlului de membru de onoare în cadrul Societăţii Ştiinţifice de Management din România academicianului Gheorghe Zaman, profesoarei Valentina Vasile şi profesorului Constantin Popescu.

Tot cu ocazia conferinţelor internaţionale, la Agora se va lansa cartea "Respiritualizarea - Învaţă să fii om", semnată de Constantin Popescu şi Alexandru Taşnadi, ambii profesori ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Devin "Doctor Honoris Causa" ai Universităţii

Un alt eveniment cu invitaţi străini ce a debutat joi la Oradea este simpozionul internaţional "Istorie. Literatură. Politică", organizat de Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Oradea, împreună cu Dipartimento di Romanistica al Università degli Studi di Padova şi Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova. "Manifestarea ştiinţifică urmăreşte să analizeze raportul dintre istorie, politică şi literatură în cultura europeană, dar şi să pună în relaţie diverse tipuri de surse documentare", se arată într-un comunicat al Facultăţii. Simpozionul se întinde pe patru zile.

Facultatea de Protecţia Mediului din cadrul Universităţii din Oradea organizează, la rândul său, un simpozion internaţional intitulat "Factori de risc pentru mediul înconjurător şi siguranţă alimentară". Evenimentul va debuta vineri şi are ca parteneri Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Szeged (Ungaria), Institutul de Educaţie Tehnică din Salonic (Grecia), Universitatea din Valladolid (Spania), Universitatea din Leon (Spania), Universitatea de Agricultură din Nitra (Slovacia), Universitatea "Politehnica" Timişoara şi Societatea Academică de Protecţia Mediului (România).

Pe parcursul a două zile, vineri şi sâmbătă, se vor prezenta 36 de lucrări la secţiunea Agricultură, 24 la Horticultură, 10 la Zootehnie, 31 la Silvicultură, 41 la Ingineria Mediului, 40 la Siguranţa alimentară şi 24 la Agroturism.

Cu ocazia acestui eveniment, academicianul Alexandru T. Bogdan şi profesorul universitar Marian Ianculescu, secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti" vor primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.