Orădeni de etnie maghiară, dar nu numai, sunt revoltaţi, după ce pe Facebook a apărut o înregistrare video cu o tânără care încerca să dea foc steagului Ungariei, arborat la sediul UDMR Bihor.

Atac cu bricheta

Videoclipul a fost postat duminică pe pagina de Facebook a formaţiunii, "RMDSZ Bihar Megye", cu precizarea că a fost făcut în noaptea de sâmbătă spre duminică. În imagini se vede cum o tânără, urcată pe nişte scaune, încearcă să dea foc cu o brichetă steagului roş-alb-verde arborat la intrarea în sediul UDMR Bihor din Pasajul Vulturul Negru. Tânăra nu reuşeşte să pornească focul, iar cel care filmează o şi convinge rapid să se dea jos de pe scaune şi să abandoneze misiunea.

"Unii nu sunt capabili la o convieţuire în pace. Această filmare a fost realizată de un tânăr, în noaptea de sâmbătă spre duminică. O tânără a încercat să aprindă drapelul maghiar, dar nu a reuşit pentru că a fost oprită de tânărul care o filma", este mesajul care însoţeşte videoclipul, pe pagina de Facebook a UDMR Bihor.

Înregistrarea video a fost rapid distribuită de numeroşi orădeni, iar incidentul a născut multe comentarii pro şi contra în mediul online, şi nu în termeni foarte civilizaţi. Unii orădeni de etnie maghiară se declară revoltaţi de gestul tinerei, considerându-l vandalism şi arătând că putea declanşa un incendiu, motiv pentru car ecer identificarea ei şi tragerea la răspundere. De cealaltă parte, opozanţi români scot în evidenţă faptul că drapelul Ungariei nici nu ar avea de ce să fie arborat într-un asemenea loc, prezenţa sa fiind văzută de unii drept o sfidare.

Arborat ilegal

Într-adevăr, legea în vigoare arată că steagul Ungariei este arborat abuziv la sediul formaţiunii politice. Potrivit articolul 7 din Legea 75/1994 privind arborarea drapelului României, "drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi".

Aceeaşi lege prevede, la articolul următor, că atunci când drapelul României se arborează alături de mai multe drapele de stat străine şi numărul lor este impar, drapelul României se va aşeza în mijloc. Nici măcar aceste aspecte de formă nu sunt respectate de UDMR. După cum se vede în videoclip, steagul României este în dreapta, în centru fiind cel al Uniunii Europene.

De altfel, problema steagului Ungariei arborat la sediile UDMR a născut controverse şi în alte judeţe din ţară. În luna iulie a acestui an, o situaţie similară a fost semnalată în Covasna, unde steagul unguresc a fost arborat la intrarea în sediul UDMR.

UPDATE UDMR Bihor: “Acolo e locul steagului, acolo şi rămâne”

Potrivit unor relatări de presă, UDMR Bihor intenţionează să depună, luni, o plângere la Poliţie pentru identificarea şi sancţionarea celei care a încercat să incendieze steagul maghiar. Un comunicat oficial pe această temă nu a fost trimis, cel puţin nu BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, pe pagina oficială de Facebook, filiala UDMR a reacţionat dur la această ştire a BIHOREANULUI care a anunţat incidentul, cu precizarea că drapelul Ungariei nu era arborat legal pe sediul formaţiunii.

Într-o postare intitulată “Este steagul maghiar vinovatul?” - în care BIHOREANUL este catalogat ca fiind un grup de "mercenari aflaţi în slujba PNL şi a primarului Ilie Bolojan, ale căror acţiuni îndreptate împotriva UDMR nu le critică niciodată" -, UDMR Bihor scrie în mod mincinos că “presa română "obiectivă" dă vina direct pe unguri pentru arderea drapelului şi nu condamnă fapta” celei care a dat foc şi încheie sfidător: “După noi, locul steagului e acolo (pe sediul UDMR – n.r.). Şi acolo şi rămâne”.

Postarea UDMR-iştilor nu răspunde deloc la faptul că arborarea contravine art. 7 al Legii 75/1994, aşa cum ziarul a menţionat, cu trimitere la textul legal.