Fundaţia Academia Civică a transmis o scrisoare deschisă primarului Ilie Bolojan şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, prin care cere amplasarea unui bust al cărturarului Iosif Vulcan alături de bustul lui Szigligeti Ede, în scuarul din faţa Teatrului de Stat Oradea.

"Având în vedere că trupele celor două teatre poartă numele celor doi cărturari orădeni, amândoi eminenţi luptători pe tărâmul culturii, ţinând cont de asemenea, de faptul că în prezent se lucrează la refacerea piaţetei din faţa clădirii, credem că e momentul potrivit ca această mai veche dorinţă a orădenilor să prindă viaţă", se arată în scrisoarea ONG-ului. Documentul este semnat nu doar de liderii Academiei Civice, adică Eugenia Mitraşcă şi Elisabeta Pop, ci şi de zeci de scriitori şi oameni de cultură din Oradea, precum Ioan Moldovan (scriitor şi redactor şef al Revistei Familia), Daniel Vulcu (actor şi directorul Teatrului Regina Maria), întreaga trupă de teatru Iosif Vulcan, ori criticul de teatru Mircea Morariu.

Iniţiatorii acestei propuneri se arată încrezători că doleanţa lor va fi susţinută de edilii oraşului  "cunoscut pentru atitudinea sa tolerantă, oraş în care au trăit mereu în bună înţelegere români, maghiari, evrei, slovaci, sârbi, nemţi, romi, în care lăcaşurile de cult  stau alături, în admiraţia străinilor care ne vizitează oraşul - biserici ortodoxe, catolice, greco-catolice, sinagogi, biserici baptiste, penticostale, etc.".

Pentru a-şi susţine propunerea, iniţiatorii au mai transmis şi un articol apărut în presa orădeană în anul 1927, cu prilejul dezvelirii bustului lui Iosif Vulcan "în grădiniţa Teatrului Regina Maria". Acest monument, realizat, conform articolului jurnalistic, din marmură albă şi roşie, a fost pus "în faţa unui măreţ brad verde şi frumos, aşa cum a fost Iosif Vulcan", însă, arată reprezentanţii Academiei Civice, a dispărut, probabil în timpul ocupaţiei horthyste.

În prezent, un bust al lui Iosif Vulcan există în Oradea, în parcul Libertăţii, în apropiere de Muzeul Iosif Vulcan.