La inițiativa Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, 14 instituții academice din România, inclusiv cea din Oradea, au format o alianță dedicată sănătății mintale și bunăstării studenților.

Programul intitulat „Wellbeing Academy” (Academia de bunăstare) este coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății.

În cele 14 universități se vor face analize de nevoi legate de sănătatea mintală a studenților, pe parcursul a trei ani universitari. Potrivit unui comunicat de presă al UBB, scopul acestei analize ample de nevoi derulată la nivel global este de a identifica problemele de sănătate mintală a studenților începând cu intrarea în facultate până la absolvire. „Studenții care s-au alăturat în acest an acestor comunități academice vor fi invitați să completeze un instrument de evaluare a sănătății mintale dezvoltat de Harvard Medical School, iar respondenții vor fi monitorizați anual până la absolvire”, a transmis UBB.

Universitatea din Cluj-Napoca a desfășurat deja o primă etapă a analizei de nevoi în perioada 2021-2023, iar datele colectate sunt în curs de procesare la Universitatea Harvard și de publicare. Ele vor servi ca punct de pornire în dezvoltarea unor strategii și programe de prevenție și intervenție validate științific, astfel încât sănătatea mintală a studenților români să fie îmbunătățită.

„UBB, în cadrul programului UBBMed prin Clinica Universitară Babeș-Bolyai «PsyTech», a decis în acest an să lărgească alianța națională dedicată sănătății mintale a studenților de la 4 la 14 universități – gândite să reprezinte acum toate regiunile țării -, care au fost invitate să ia parte la proiect. Le mulțumesc că au acceptat invitația, înțelegând astfel atât relevanța științifică majoră a unui astfel de demers, cât și responsabilitatea pentru bunăstarea propriilor studenți. Acest demers face parte din cadrul proiectului «World Mental Health International Student Initiative», coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School și Organizația Mondială a Sănătății, iar la nivel național de UBB. La nivel internațional, consorțiul «World Mental Health International College Student Initiative» este format din universități de prestigiu din 18 țări de pe diferite continente”, a transmis prof. univ. dr. Oana David, directoarea Clinicii UBB și coordonatorul proiectului în țară, citată în comunicatul UBB.

Universitățile românești care participă la acest program sunt: Universitatea din București,  Universitatea de Medicina și Farmacie ”Carol Davila”, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Petrol-Gaz din Ploiești și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!