Seminarul Teologic Greco-Catolic "Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan" din Oradea va celebra luni împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea de către Fericitul Episcop Valeriu Traian Frenţiu, în 1924.

Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna începând cu ora 17, include inaugurarea Anului Academic 2024-2025 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a Universităţii "Babeş Bolyai" Cluj-Napoca - departamentul Oradea şi a Seminarului Teologic Greco-Catolic orădean.

Programul va debuta cu o slujbă de Te Deum oficiată de PS Virgil Bercea, episcopul de Oradea, acompaniat de Corul "Schola Cantorum" al Seminarului Teologic, dirijat de lector univ. dr. Radu Mureşan. După ceremonie, vor urma discursurile susţinute de PS Virgil Bercea şi decanul facultăţii, Cristian Barta.

De asemenea, în cadrul evenimentului, profesorul Horea Ovidiu Pop va prezenta conferinţa "Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea - 100 de ani", iar Silviu Sana îşi va lansa cartea "Seminarul Greco-Catolic din Oradea. Scurtă istorie a unui institut de educaţie românesc". Evenimentul va fi moderat de Ionuţ Popescu, directorul Departamentului din Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB.

"Istoria acestei instituţii începe în 1777, odată cu fondarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, iar în 1792 a fost înfiinţat Seminarul. În 1858, biserica "Sfântul Gheorghe" a fost reconstruită pe locul celei vechi din 1569, confiscată mai târziu de regimul comunist şi redată Episcopiei în 2013. Clădirea Seminarului, ridicată în 1846, a fost extinsă şi modernizată de-a lungul timpului, fiind astăzi un simbol al educaţiei teologice greco-catolice din Oradea", a precizat Silviu Sana, cercetător ştiinţific senior la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea.

"La un secol de la înfiinţarea Academiei Teologice Greco-Catolice din Oradea, studenţii teologi, sub îndrumarea pr. rector Anton Cioba, continuă să contribuie cu credinţă şi dăruire la creşterea nivelului spiritual şi cultural al comunităţii", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!