Din cele 714 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, 572 vor funcţiona săptămâna viitoare conform "scenariului verde", alte 140 conform cerinţelor "scenariului galben", în timp ce două şcoli, cele din Vaşcău şi Sălacea, intră în "scenariul roşu", după creşterea incidenţei Covid-19 în UAT-urile respective, a informat Instituţia Prefectului Bihor.

Municipiul Oradea rămâne în "scenariul galben" şi săptămâna viitoare. 

Incidenţe actualizate

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Ţiplea, a aprobat în cadrul şedinţei de vineri, 26 februarie, scenariile de funcţionare a unităţilor din învăţământul preuniversitar pentru intervalul 1 - 5 martie.

Hotărârea a ţinut cont de noua formulă de calcul a incidenţelor (decisă la nivel naţional), care se realizează prin raportare la totalul persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, respectiv totalul cazurilor (inclusiv focarele).

Cine merge la şcoală

Amintim că în "scenariul verde" - adică în UAT-urile unde incidenţa Covid-19 este mai mică sau egală cu 1 caz/1.000 de locuitori - merg la şcoală toate categoriile de antepreşcolari, preşcolari şi şcolari. 

În "scenariul galben" - incidenţă între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori - merg la şcoală toţi antepreşcolarii şi preşcolarii, elevii claselor din învăţământul primar, precum şi elevii claselor terminale din învăţământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal. Practic, în UAT-urile aflate în scenariul galben, deci şi Oradea, învaţă online elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a.

În "scenariul roşu" - incidenţă mai mare de 3 cazuri/1.000 de locuitori - merg în unităţile de învăţământ doar antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii claselor din învăţământul primar.  

Online după îmbolnăviri

De asemenea, elevii mai multor clase răspândite prin şcoli din Bihor nu vor merge la şcoală, nu din cauza incidenţei, ci după apariţia unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. 

Este vorba, potrivit informării Prefecturii, de o clasă de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, o clasă de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea, 6 clase de la Liceul Teoretic "Horvath Janos" Marghita, o clasă de la Liceul Teoretic "Ady Endre" Oradea, o clasă de la Colegiul Naţional "Teodor Neş" Salonta, o clasă de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă "Orizont" Oradea, o clasă de la Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, o clasă a Şcolii Gimnazială "Dacia" - Oradea şi o clasă a Şcolii Gimnaziale nr. 1 Ciumeghiu.

Vezi mai jos scenariul în care se încadrează şcolile din fiecare UAT din Bihor!