Accident cumplit, duminică dimineaţă, pe DN 1, în satul bihorean Tinăud. În jurul orei 8.45, două autotrenuri s-au ciocnit frontal, iar ambii şoferi au fost încarceraţi.

"Unul dintre şoferi a decedat, iar celălalt conducător auto şi un pasager au fost răniţi", a declarat BIHOREANULUI subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Unul dintre cele două TIR-uri, cel al cărui şofer a decedat, era înmatriculat în Botoşani, iar celălalt în Bihor, aparţinând firmei Cecconi şi având o remorcă cu număr de Italia.

Impact dezastruos

La faţa locului, imaginile au fost şocante. Din motive încă necunoscute (obosela sau neatenţia la volan), TIR-ul din Botoşani, care mergea spre Cluj, s-a lovit frontal de cel din Bihor. În urma autotrenului de Bihor au rămas urmele de frânare, însă în urma celui de Botoşani nu s-a văzut nici cea mai mică urmă de încetinire.

Impactul dintre cele două TIR-uri a fost devastator. Autotrenul din Botoşani s-a răsturnat, cabina ieşind de pe carosabil pe sensul lui de mers, iar remorca oprindu-se de-a curmezişul pe şosea. În impact, TIR-ul a zdrobit un BMW parcat pe marginea drumului, în care nu se afla nimeni, şi s-a oprit într-un gard şi o poartă, la distanţă foarte mică de o casă. Cabina TIR-ului înmatriculat în Bihor a fost parcă smulsă de remorcă, s-a răsturnat, iar remorca a intrat în autotrenul cu numere de Botoşani. Ambele cabine de TIR au fost complet distruse, rămânând din ele doar un mare morman de fiare şi plastic.

Locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a precizat BIHOREANULUI că dintre cei doi răniţi (ambii din TIR-ul cu numere de Bihor), unul este în comă, iar celălalt are multiple leziuni, ambii fiind transportaţi în stare gravă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean.

TIR-ul de Botoşani era încărcat cu granule de plastic, care s-au împrăştiat rapid pe şosea. Autotrenul de Bihor transporta haine.

Întrucât drumul este blocat, poliţiştii au dirijat şoferii pe alte rute. O variantă de ocolire este pe drumul judeţean DJ746 Aleşd - Aştileu, DJ108I Aştileu - Vadu Crişului, DJ108O Vadu Crişului - Topa de Criş.

Mobilizare de urgenţă

Iniţial, se credea că unul dintre TIR-uri transporta azotat de amoniu şi astfel ar fi existat pericol de explozie.

"Dat fiind că apelantul la numărul de urgenţă 112 făcea referire la faptul că unul dintre TIR-uri era încărcat cu azotat de amoniu, s-a procedat la izolarea zonei pe 800 de metri, la evacuarea persoanelor din zona de pericol şi la blocarea circulaţiei pe ambele sensuri. În urma investigaţiilor efectuate de echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică, nucleară (CBRN) s-a constatat că nu există pericol de explozie, întrucât unul dintre TIR-uri era încărcat cu granule din plastic, nu cu substanţa indicată de apelant", a mai precizat Camelia Roşca.

Mobilizarea la faţa locului a fost masivă. Potrivit locotenentului Roşca, pe lângă echipajul CBRN, din cadrul ISU s-au depasat şi două echipaje de lucru cu apă şi spumă de la staţia Aleşd, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă SMURD, un echipaj de prim ajutor calificat de la Aleşd şi două echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Misiunea la faţa locului a fost coordonată de adjunctul şefului ISU, locotenent-colonelul Sorin Caba, alături de şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava, la locul accidentului ajungând şi subprefectul Cristian Bitea. De asemenea, s-au deplasat la locul accidentului şi angajaţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

UPDATE:

Cu ajutorul unor utilaje de tractări şi unor macarale, aparţinând unor firme, cele două TIR-uri sunt tractate de pe şosea. Operaţiunea este, însă, una anevoioasă.

În paralel, pompierii au început să adune mormanele de fiare rămase din cabine. De asemenea, pompierii au început să spele şoseaua, pe care s-a revărsat combustibilul din ambele TIR-uri.

La ora 14.30, drumul era în continuare blocat. Operaţiunea de tractare a autotrenului cu numere de Botoşani a fost anevoioasă, întrucât fiarele sunt contorsionate.

Abia după şapte ore de la accident, în jurul orei 16, poliţiştii au reuşit să repornească traficul rutier în zonă.

UPDATE 2: 

Ulterior, după finalizarea cercetărilor de la faţa locului, poliţiştii au stabilit că vina accidentului o poartă, de fapt, şoferul TIR-ului înmatriculat în Bihor, un tânăr de 25 de ani din satul bihorean Beznea. El se află internat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean.

Pe de altă parte, pasagerul acestuia, un tânăr de 28 de ani, tot din Beznea, a murit duminică, la spital.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Răsturnare de situaţie în cazul accidentului de la Tinăud: Şoferul TIR-ului de Bihor a fost cel care intrat pe contrasens"