Ministerul de Externe a anunţat că nouă români au fost implicaţi într-un accident grav petrecut în Biharkeresztes, Ungaria, aproape de Vama Borş. Trei persoane au murit şi alte şase au fost rănite, după ce un microbuz s-a ciocnit de un TIR. Toate victimele sunt cetăţeni români.

”Toate cele 9 victime circulau la bordul unui microbuz care se îndrepta spre România. Până în prezent, circumstanțele în care s-a produs accidentul nu au fost clarificate. De asemenea, o echipă mobilă împreună cu șeful oficiului consular s-au deplasat în regim de urgență, la locul accidentului și la spitalele din zonă pentru a acorda sprijinul necesar. Consulatul General al României la Gyula monitorizează cu prioritate cazul și este în contact cu autoritățile locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară, în funcție de solicitări”, se arată în comunicatul remis de MAE.

Răniţii au fost transportaţi la spitale din Debrecen şi Berettyóújfalu. Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că doi dintre cei şase răniţi sunt în stare gravă, iar când situaţia o va impune, echipaje din Oradea vor prelua răniţii din Ungaria.

"Avem date că doi sunt critici şi patru cu leziuni mai puţin grave. Sunt în legătură cu colegii din Oradea. La momentul deciziei de preluare a lor, vom folosi mijloace din Oradea. Aşteptăm decizia medicilor de acolo, depinde de starea lor", a declarat Arafat.

Potrivit presei maghiare, cauzele accidentului sunt încă necunoscute, iar o anchetă este în derulare deja. Poliţia ungară a închis secţiunea de drum afectată, iar pompieri militari sosiţi din Berettyóújfalu au intervenit la locul accidentului.

Toare cele nouă persoane se aflau în microbuzul înmatriculat în Bulgaria, care venea din Marea Britanie spre România. Accidentul s-a produs la ora 4.40, când maşina a părăsit carosabilul a şi a lovit din spate un TIR care se afla parcat într-o zonă de odihnă de lângă Şoseaua 42.

După toate probabilităţile, şoferul microbuzului a pierdut controlul volanului, iar vehiculul a părăsit carosabilul. În urma impactului, care a fost extrem de puternic, trei dintre pasagerii microbusului - două femei şi un bărbat - au murit pe loc.

Alte 6 persoane au fost grav rănite, fiind preluate de echipaje de urgenţă şi transportate la spital. Un bărbat a ajuns la secţia de terapie intensivă de la Spitalul Universitar Kenézy Gyula din Debrecen, cu traumatisme ale feţei, craniene şi toracice. Un alt pasager a suferit o fractură a femurului, fiind dus imediat în sala de operaţie.

Potrivit MTI, alţi patru răniţi au fost transportaţi la spitalul Gróf Tisza István din Berettyóújfalu. Directorul spitalului, Muraközi Zoltán, a declarat presei maghiare că unul dintre răniţi a suferit cu o fractură gravă de şold şi va fi transferat la un spital din Debrecen, un alt pacient are un traumatism cranio cerebral grav şi va rămâne internat la Berettyóújfalu, iar doi pacienţi au răni uşoare, urmând să fie externaţi în curând.