Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane.

Dacă în ceea ce priveşte accidentele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, reglementarea noii legislaţii este identică cu cea veche, autorul urmând să răspundă penal pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din cupă, în ceea ce priveşte accidentele soldate doar cu vătămări corporale, în principiu autorul va răspunde penal doar dacă victima are nevoie de îngrijiri medicale de peste 90 de zile atestate cu certificat medico-legal sau cu un raport de expertiză medico-legală.

Spun în principu, deoarece se va răspunde penal şi pentru accidentele din care au rezultat victime ce au avut nevoie de sub 90 de zile de îngrijiri medicale în ipoteza în care autorul accidentului se afla sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Este de remarcat faptul că nu este necesar ca persoana în cauză să aibă o alcoolemie infracţională de peste 80 mg alcool pur în sânge, ci este suficient să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice pentru ca fapta să fie sancţionată penal. De asemenea, este infracţiune şi accidentul de circulaţie, din care au rezultat victime ce au avut nevoie de sub 90 de zile de îngrijiri medicale, comis de o persoană ce nu posedă permis de conducere sau nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (spre exemplu, situaţia persoanei care are permisul de conducere suspendat) sau de către o persoană care conduce un autoturism neînmatriculat.

În cazul celorlalte accidente de circulaţie, victima trebuie să aibă peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca autorul unui asemenea accident să răspundă penal.

În toate situaţiile, este necesar ca victima să formuleze o plângere penală în termen de maxim 3 luni de la data accidentului, deoarece aceste infracţiuni se urmăresc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar despăgubirile solicitate de victimele accidentului se vor soluţiona în cadrul procesului penal.

În ipoteza în care victima nu necesită peste 90 de zile de îngrijiri medicale, fapta nu va constitui infracţiune ci doar contravenţie, iar despăgubirile vor trebui solicitate prin promovarea unui proces civil.