Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, Noul cod penal cuprinde o reglementare diferită faţă de vechea legislaţie penală în ceea ce priveşte accidentele de circulaţie care au ca urmare vătămarea corporală a unor persoane, astfel încât în cazul accidentelor ce au avut ca urmare leziuni ce necesită până la 90 de zile de îngrijiri medicale nu mai există răspundere penală a autorului.

Astfel, în cazul unui accident din care rezultă vătămarea unei persoane, în prima fază se va aştepta rezultatul examinării medico-legale a victimei accidentului, fiind numeroase situaţii în care numărul de zile de îngrijiri medicale acordat iniţial de medicul legist este suplimentat ulterior ca urmare a evoluţiei stării de sănătate a victimei.

În urma acestor concluzii ale medicilor legişti, dacă este nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru victima accidentului, se va instrumenta un dosar penal. În cazul în care autorul este trimis în judecată, victima accidentului va solicita daune în cadrul procesului penal.

Dacă îngrijirile medicale totalizează cel mult 90 de zile, se va dispune de către procuror o soluţie de clasare a cauzei pe motiv că fapta nu constituie infracţiune şi se va întocmi de către poliţistul rutier un proces-verbal de contravenţie pentru autorul accidentului prin care se va dispune o amendă şi, dacă este cazul, suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru 90 de zile.

Neexistând un proces penal, victima unui accident care are, finalmente, sub 90 de zile de îngrijiri medicale va trebui să acţioneze în judecată civilă autorul accidentului şi societatea de asigurare la care acesta avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto (RCA).

În cadrul acestui proces, victima accidentului va trebui să dovedească vinovăţia autorului (una dintre probele relevante în acest sens putând fi tocmai procesul-verbal de contravenţie încheiat faţă de acest autor) precum şi prejudiciul suferit în urma accidentului (prejudiciul material şi cel moral).

Despăgubirile stabilite de instanţă vor fi suportate, finalmente, de către societatea de asigurare la care autorul accidentului avea încheiată poliţa de răspundere civilă auto (RCA).