În data de 10 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 213/2023 prin care se prevede că șoferilor care au comis un accident mortal având o îmbibație alcoolică în sânge de peste 0,80 grame la mie sau cei care nu dețin permis de conducere valabil li se va aplica obligatoriu o pedeapsă în regim de executare efectivă.

În concret, legea care a intrat în vigoare joi, 13 iulie 2023, și care se va aplica doar accidentelor comise după această dată, prevede că persoanelor care au condus în stare de ebrietate sau fără permis și au provocat un accident soldat cu deces nu li se vor putea aplica dispozițiile din codul penal care îi permit judecătorului să suspende sub supraveghere executarea pedepsei.

Întrucât limitele de pedeapsă ale infracțiunii de ucidere din culpă nu permit nici amânarea executării pedepsei, rezultă că judecătorii vor fi obligați, în aceste cazuri, să aplice pedepse privative de libertate pentru cel puțin două infracțiuni: ucidere din culpă și conducere în stare de ebrietate sau conducere fără permis, să aplice pedeapsa cea mai grea, la care să adauge o treime din pedeapsa mai blândă. Pedeapsa rezultantă va fi executată doar în regim de detenție, în penitenciar.

Este important de precizat faptul că aceste dispoziții legale se aplică doar în cazul în care alcoolemia este peste 0,80 grame la mie în sânge. Ca atare, cei care comit accidente mortale cu o alcoolemie inferioară limitei infracționale vor putea în continuare să beneficieze de o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere.

Legea nouă, deși are ca scop disciplinarea traficului rutier, nu este în afara oricăror critici. Din perspectiva tehnicii legislative, așa cum ne-am obișnuit deja în ultimii ani, este o cârpeală a codului penal. Mai concret, în loc să „umble” la definiția unor infracțiuni, similar cu legislațiile unor state occidentale în care uciderea din culpă pe fond de alcool poate fi considerată omor, aleșii neamului au „atârnat” absolut nenatural un alineat la articolul care reglementează suspendarea executării pedepsei.

Urmează să vedem, în anii ce vin, dacă legea aceasta își va atinge sau nu scopul...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!