Accidentul vascular cerebral (AVC) apare prin blocarea sau lezarea unei artere care hrăneşte creierul şi se manifestă prin simptome ca slăbiciune musculară, amorţeală, tulburări de vedere, greutate în vorbire sau chiar imposibilitatea de a putea vorbi, paralizie parţială, de obicei la un membru sau la membrele de aceeaşi parte a corpului. În unele cazuri se poate ajunge la deces.

Cauzele AVC sunt ateroscleroza, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm ale inimii şi atacul de cord, anemia severă, fumatul, consumul crescut de alcool şi contraceptivele orale. Semnele precoce de alarmă sunt paralizia parţială tranzitorie, amorţeli pe o parte a corpului, dificultăţi de vedere sau de vorbire. Existenţa în familie a unor episoade de ischemie tranzitorie, în care aportul de sânge la o zonă din creier este oprit un timp de câteva secunde sau minute, poate reprezenta o oarecare predispoziţie pentru AVC. Cel mai important lucru este ca, atunci când observăm apariţia acestor semne, să chemăm de urgenţă medicul, deoarece tratamentul de urgenţă aplicat corect poate salva bolnavul.

Atenţie! Tratamentul AVC se face numai în spital, supravegherea permanentă fiind indispensabilă. Recuperarea se face în timp prin programe speciale bazate în special pe exerciţii fizice, succesul depinzând în cea mai mare parte de extinderea leziunii, dar şi de factorii emoţionali.

Reţineţi! Deşi încă mai reprezintă o cauză majoră de deces şi de invaliditate, numărul cazurilor este în scădere datorită conştientizării de către populaţie a nocivităţii factorilor de risc şi evitarea acestora, mai ales în ţările dezvoltate. Hipertensiunea arterială, diabetul şi colesterolul sanguin crescut sunt factori majori de risc care trebuie preveniţi sau detectaţi şi trataţi.

Obiceiurile alimentare sănătoase sunt importante în prevenirea acestor boli, dar şi a AVC (legume şi fructe în cantităţi mai mari, consumul cât mai des de peşte şi usturoi scade riscul de AVC). Orice durere de cap trebuie investigată de către medic, iar femeile care consultă medicul pentru folosirea anticoncepţionalelor îl vor informa în ceea ce priveşte consumul de alcool, fumatul şi utilizarea altor medicamente. Oprirea fumatului poate scădea riscul de AVC.