Liderii coaliției de guvernare au decis, marți, reducerea accizei la combustibil cu jumătate. Propunerea a fost validată de politicieni, însă urmează discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți înainte de a fi aplicată. Odată cu reducerea accizei, prețul la pompă ar urma să scadă cu aproximativ 1 leu.

Anunțul privind reducerea a fost făcut pe pagina de Facebook de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

„Am propus liderilor coaliției soluția scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în ședința de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Câciu pe Facebook.

Acesta a adăugat că reducerea accizei este doar „una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluții ce au ca scop reducerea facturilor energetice și calmarea puseului inflaționist manifestat la acest început de an”. 

Reducerea accizei ar urma să fie aplicată pentru trei luni, cu aplicare înainte de data de 1 aprilie.

Agerpres notează că o altă noutate a zilei este faptul că liderii coaliției au căzut de acord și pentru prelungirea actualei scheme de plafonare şi compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale după 1 aprilie.

„Totodată, ordonanţa de urgenţă care plafonează şi compensează preţurile la energie ar putea fi prelungită în luna aprilie, plafonarea rămânând de 0,8 lei pentru consumatorii casnici la energia electrică şi 0,31 lei la gazele naturale, au indicat sursele citate. Ar urma ca aceste măsuri să fie prelungite până se va putea face o reglementare a preţului la energie, cu acordul Comisiei Europene”, arată Agerpres.