Bihorul a fost miercuri sub cod galben de vânt şi ninsoare, iar în tot judeţul s-au înregistrat pagube. Peste 200 de pompieri militari au intervenit în 54 de misiuni de gestionare a situaţiilor de urgenţă, majoritatea fiind de degajare a unor zone în care au căzut părţi de acoperişuri, copaci sau stâlpi.

Concret, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, miercuri, militarii au avut 27 de operaţiuni de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, patru misiuni de stingere a incendiilor şi 23 de intervenţii ale SMURD.

Pentru a putea interveni prompt, personalul din tura liberă a fost chemat la serviciu.

Acoperişuri, copaci, stâlpi, la pământ

"Astfel, pompierii militari din cadrul Detaşamentelor 1 şi 2 Oradea, Staţiei Aleşd, Gărzii Sălard, Detaşamentului Salonta şi al Detaşamentului Marghita au intervenit în municipiul Oradea, pe străzile: Episcop Mihai Pavel, Dimitrie Cantemir, Traian Blajovici, Săvineştilor, Cazaban, Ialomiţei, Borşului, Bumbacului, Comarnicului/Brâncoveanu, Oneştilor, General Gheorghe Magheru, Splaiul Crişanei, Lacul Roşu, Cantemir/Lugojului, Clujului, Ştefan Odobleja, Horea, B-dul Dacia, respectiv în localităţile Nojorid, Toboliu, Apateu, Aleşd, Salonta şi Marghita, pentru îndepărtarea bucăţilor de acoperiş, acoperişurilor, stâlpilor şi copacilor doborâţi de vântul puternic peste autoturisme şi carosabil şi pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie, aflate în echilibru instabil, din structura acoperişurilor şi a clădirilor, care periclitau siguranţa trecătorilor. De asemenea, pompierii Staţiei Aleşd au acţionat pentru evacuarea apei acumulate în urma precipitaţiilor abundente în beciul unei gospodării din localitatea Peştiş", se arată în comunicatul ISU Crişana.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, miercuri seară, aproape 10.000 de bihoreni din 16 localităţi nu aveau curent. Echipele de intervenţie au lucrat peste noapte, aşa că joi, la ora 10, erau fără energie electrică doar 55 de consumatori din satul Tomnatic (comuna Bulz).

În continuare, sunt nealimentate două linii de medie tensiune, patru puncte de transformare şi doi stâlpi de medie tensiune.

Incendii în judeţ

Simultan, pompierii din Aleşd au intervenit miercuri la incendii izbucnite la o casă şi la un bloc de locuinţe de pe străzile Florilor, respectiv Ciocârliei. "Datorită sesizării în timp util a evenimentelor şi a operativităţii echipajelor de pompieri, cele două incendii nu s-au soldat cu pagube, arzând doar funinginea din interiorul coşului de fum. Cauza probabilă a evenimentelor a constituit-o coşul de fum necurăţat de funingine", a transmis ISU Crişana.

O operaţiune similară a fost desfăşurată şi de pompierii Staţiei Ştei, care au stins un incendiu izbucnit la coşul de fum al unei locuinţe de pe strada Miron Pompiliu din localitate. În urma evenimentului nu s-au înregistrat daune.

Totodată, pompierii Detaşamentului 2 Oradea au localizat şi lichidat un incendiu produs la o casă situată pe strada Plugului din municipiu, provocat cel mai probabil de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Salvatorii au reuşit să limiteze pagubele la un metru pătrat de scândură.

UPDATE:

Întreruperi de electricitate

În reuniunea de joi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată la Prefectura Bihor, directorul Electrica Oradea, Ionel Boja, a raportat în legătură cu intervenţiile executate pentru înlăturarea întreruperilor în furnizarea energiei electrice ca urmare a avariilor produse de vijelii.

Potrivit oficialului Electrica, până miercuri la ora 18.00 au fost afectaţi aproximativ 10.000 consumatori casnici, numărul crescut ulterior la 13.500. "Au fost avariate 15 linii de medie tensiune din cauza spargerilor unor izolatoare şi a copacilor căzuţi pe linii, s-a acţionat cu peste 30 de echipe de intervenţie până la ora 23.00. Am reuşit să realimentăm inclusiv o zonă din Lugaş fără acces auto, s-a mers pe jos cu materiale şi echipamente, acum mai avem două cătune în Termezeu şi în zona Munteni (n.r. – fără electricitate), nu s-a putut ajunge acolo azi-noapte, am vorbit cu primarul din Bulz, care a spus că azi desfundă drumul. Mai sunt (n.r. – de remediat) două posturi trafo în zona Padiş, dar acolo nu sunt consumatori casnici. Estimez că azi, în jurul orei 16.00, lucrurile vor fi rezolvate", a spus directorul Ionel Boja.