Noul cod de procedură penală prevede, cu caracter de noutate, faptul că inculpatul şi procurorul pot încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru a evita derularea unui proces penal. Mai concret, conform articolului 478 din Noul cod de procedură penală, acordul de recunoaştere a vinovăţiei poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat, iar efectele acordului de recunoaştere a vinovăţiei sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior.

Dacă în acelaşi dosar sunt mai mulţi inculpaţi, se poate încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei distinct cu fiecare dintre aceştia, fără a fi adusă atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpaţilor pentru care nu s-a încheiat acord. Totuşi, legea prevede faptul că inculpaţii minori nu pot încheia acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai cu privire la infracţiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani şi are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală. El priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia.

În situaţia în care se încheie acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii cu care a încheiat acord. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei cuprinde: data şi locul încheierii; numele, prenumele şi calitatea celor între care se încheie; date privitoare la persoana inculpatului; descrierea faptei ce formează obiectul acordului; încadrarea juridică a faptei şi pedeapsa prevăzută de lege; probele şi mijloacele de probă; declaraţia expresă a inculpatului prin care recunoaşte comiterea faptei şi acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală; felul şi cuantumul, precum şi forma de executare a pedepsei ori soluţia de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat.

Pentru a evita abuzurile, legea prevede expres faptul că acordul de recunoaştere a vinovăţiei se poate încheia numai atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existenţa faptei şi cu privire la vinovăţia inculpatului. La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, asistenţa juridică este obligatorie.