Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, Noul cod de procedură penală, prevede cu caracter de noutate, faptul că inculpatul şi procurorul pot încheia un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru a evita derularea unui proces penal. În situaţia în care se încheie acord de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul nu mai întocmeşte rechizitoriu cu privire la inculpaţii cu care a încheiat acord.

După încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul sesizează instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond şi trimite acesteia acordul de recunoaştere a vinovăţiei, însoţit de dosarul de urmărire penală. Dacă acordului de recunoaştere a vinovăţiei îi lipseşte vreuna dintre menţiunile obligatorii prevăzute de lege sau dacă nu au fost respectate condiţiile de încheiere ale acestuia, instanţa dispune acoperirea omisiunilor în cel mult 5 zile şi sesizează în acest sens conducătorul parchetului care a emis acordul.

Dacă acordul este complet sau în urma sesizării acesta este completat, instanţa se pronunţă asupra acestuia putând să-l admită sau să îl respingă. Dacă sunt îndeplinite condiţiile legale, instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi dispune o soluţie care nu poate crea pentru inculpat o situaţie mai grea decât cea asupra căreia s-a ajuns la un acord. În măsura în care judecătorul apreciază că soluţia la care s-a ajuns în urma acordului între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului, va dispune respingerea acordului şi continuarea urmăririi penale.

Acordul de vinovăţie încheiat între inculpat şi procuror poate avea efecte şi cu privire la soluţionarea pretenţiilor persoanei păgubite prin infracţiune. De aceea, codul prevede că în situaţia în care instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi între părţi nu s-a încheiat tranzacţie sau acord de mediere cu privire la acţiunea civilă, instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă. În această situaţie, hotărârea prin care s-a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei nu are autoritate de lucru judecat asupra întinderii prejudiciului în faţa instanţei civile.

Împotriva hotărârii instanţei cu privire la acordul de vinovăţie, procurorul şi inculpatul pot declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Citeşte şi articolul "Acordul de recunoaştere a vinovăţiei (I)"