Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate, instituţia care acreditează spitalele din România în vederea funcţionării, a anunţat, luni, că a ridicat acreditarea Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.

Acest lucru vine după ce în 22 decembrie, o femeie a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, în timpul unei operaţii. La câteva zile, aceasta a decedat, iar rudele au declarat, potrivit hotnews.ro, că au aflat din presă despre gravitatea incidentului. 

Potrivit unui comunicat transmis presei centrale de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, Spitalul Floreasca avea obligaţia să raporteze incidentul petrecut în sala de operaţie în maximum 24 de ore.

"Conform Metodologiei de monitorizare a unităţilor sanitare acreditate, aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate să raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evoluţia implementării măsurilor de asigurare şi îmbunătăţire a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului. Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinelă/ 'near-miss' precizează că raportarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale 'este obligatoriu a fi făcută de către unităţile sanitare în maximum 24 ore de la apariţia lor şi trebuie urmată, în maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiză a cauzelor care au dus la apariţia evenimentului şi a măsurilor identificate pentru prevenirea repetării'".

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a declarat luni că biocidul folosit la intervenţia pacientei care a luat foc pe masa de operaţie, trebuia folosit strict pentru spălarea mâinilor şi nu pentru dezinfectarea câmpului operator şi al femeii.   

"Este un biocid aprobat pentru a fi folosit în România, dar este un biocid care se foloseşte pentru spălarea chirurgicală a mâinilor chirurgului şi a mâinilor personalului. Nu este biocid destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. Aceasta este diferenţa. Am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele necesare şi indicate în acest sens", a declarat Moldovan potrivit Adevarul.ro, care a precizat că toţi medicii implicaţi în incidentul de pe 22 decembrie au dat declaraţii, cu excepţia unui singur, care se află în concediu.   

ANMCS a decis să suspende acreditarea Spitalului Floreasca pe o perioadă de 6 luni, iar în următoarele 5 zile spitalul trebuie să prezinte un plan de conformare şi persoanele care se vor ocupa de implementarea măsurilor pentru remedierea deficienţelor care au dus la incidentul în urma căruia o pacientă a fost incendiată în sala de operaţie.   

Pacienţii vor putea să vină la spital şi să se trateze, însă spitalul este considerat unitate cu risc.   

Suspendarea acreditării unităţii sanitare se dispune pană la remedierea de către aceasta a deficienţelor care au condus la suspendarea acreditării, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrării în vigoare a ordinului de suspendare.

"Pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitară raportează săptămanal către A.N.M.C.S. măsurile adoptate pentru remedierea neconformităţilor. Încetarea suspendării acreditării unităţii sanitare se constată prin ordin al Preşedintelui A.N.M.C.S. după verificarea remedierii neconformităţilor cuprinse în planul de măsuri. Remedierea deficienţelor care au dus la suspendarea acreditării reprezintă condiţia obligatorie în vederea iniţierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgentă Bucureşti în cadrul ciclului II de acreditare", se arată într-un comunicat transmis de ANMCS presei centrale.