Firma Icelandia din Oradea a organizat, sâmbătă, de la ora 13, în parcarea hotelului Ramada, o acţiune Ice Bucket Challenge "de masă", invitând cât mai mulţi orădeni să-şi toarne apă cu gheaţă în cap, cu scopul de a simţi, pentru câteva momente, ceea ce simt bolnavii de scleroză şi, bineînţeles, să doneze.

Spre deosebire de curentul internaţional, orădenii au fost chemaţi să doneze pentru bolnavii de scleroză multiplă din România şi nu pentru cercetare în domeniul ALS (scleroză laterală amiotrofica). "Societatea de Scleroză Multiplă din România are pe lista de aşteptare circa 500 de bolnavi care aşteaptă medicamente compensate de la stat, care se pare că întârzie să apară", a spus Florin Pleşca, proprietarul fabricii de gheaţă.

Acesta a explicat şi semnificaţia gestului de a-ţi turna apă cu gheaţă în cap. "Nu este vorba despre teribilism, ci mai degrabă o dovadă de compasiune şi empatie faţă de bolnavi. Fracţiunea de secundă în care îţi torni apa cu gheaţă în cap îţi poate da doar o idee despre ceea ce trăiesc aceşti oameni în fiecare clipă a vieţii lor", a mai spus acesta.

În ciuda apelului lansat pe reţelele de socializare şi prin media, la ora 13, ora începerii evenimentului, în parcarea Hotetului Ramada, unde organizatorii aşteptau cu un camion plin cu gheaţă, veniseră doar 4-5 doritori, pe lângă echipa Icelandia.

Florin Pleşca a declarat că, pe Facebook, evenimentul a fost anunţat între orele 13 şi 15, aşadar ar mai putea sosi doritori. Puţin după ora 13, la Ramada au ajuns şi şapte dintre poloiştii echipei CSM Digi Oradea, campioana României, împreună cu antrenorul lor Dorin Costrăş.

Cum şi aşa participanţii erau puţini faţă de aşteptările iniţiale, organizatorul a vrut să amâne provocarea Ice Bucket Challenge până în jurul orei 14, sperând că se vor mai aduna interesaţi. Antrenorul poloiştilor i-a transmis însă că sportivii sunt între două antrenamente şi nu pot să aştepte prea mult.

Drept urmare, în jurul orei 13.30, după ce au donat într-o urnă special amenajată, poloiştii, alături de câţiva orădeni şi o parte din echipa Icelandia, în total 20 de persoane, şi-au turnat apă cu gheaţă, deodată, în cap. "Poate că nu contează dacă suntem 10, 100, 200, ci faptul că am atras atenţia asupra suferinţei acestor oameni", a concluzionat Florin Pleşca.