Poliţia Bihor se pregăteşte să serbeze alături de cetăţeni Ziua Poliţiei Române. Cum anul acesta data de 25 martie, stabilită în acest scop prin Legea 218/2002, „pică” în zi de duminică, nelucrătoare, la „ediţia” a 16-a manifestările publice au fost programate mai devreme, aşa încât să poată participa cât mai mulţi doritori.

Vineri, începând cu ora 11, poliţiştii bihoreni îşi vor prezenta, în incinta Cetăţii Oradea, atât activităţile pe care le desfăşoară în serviciul cetăţenilor, cât şi dotările pe care le au pentru a-şi duce misiunile la bun sfârşit.

Crime şi criminali

Astfel, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte o expoziţie de fotografie intitulată „100 de ani de poliţie în judeţul Bihor” ce prezintă Poliţia bihoreană, în imagini şi documente, de la 1918 până în prezent. Expoziţia, care poate fi vizitată până la sfârşitul lunii martie, se anunţă spectaculoasă căci cuprinde fotografii şi articole despre crime celebre, inclusiv cele comise în perioada interbelică de singurul bihorean condamnat la moarte şi executat în Penitenciarul Oradea, articole din anii '30 despre asasinarea unui primar bihorean, furturi spectaculoase rezolvate în Oradea, poze cu poliţişti în timpul unor investigaţii, urmăriri.

Vor fi expuse arme de exerciţiu, documente din anchete, obiecte deosebite ridicate în timpul percheziţiilor - cum e şi o carte decupată în interior pentru a adăposti un pistol - uniforme de miliţie şi poliţie, desene realizate de şeful Serviciului Criminalistic, Florin Lăzău, cel mai cunoscut criminalist român, cărţi editate de Poliţia bihoreană şi, desigur, cartea de onoare a instituţiei, în care au semnat diverse personalităţi ale vremii.   

Cetatea sub asalt!

Tot în curtea Cetăţii, poliţiştii au pregătit jocuri şi concursuri dedicate copiilor, aşa încât aceştia să fie mai pregătiţi în prevenirea a ceea ce oamenii legii numesc fapte de „criminalitate”, de la banalele furturi sau accidente rutiere până la alte infracţiuni.

În acelaşi loc, oamenii în uniforme albastre îşi vor prezenta dotările laboratorului criminalistic mobil şi vor explica vizitatorilor la ce anume le folosesc, concret, şi vor etala o expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotare.

Poliţia Bihor va avea în Cetate şi standuri de documentare, unde vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a meseriei de poliţist, dar şi cu conţinut educativ-preventiv.

Cele mai spectaculoase activităţi sunt programate de la ora 12, când vor începe demonstraţii şi exerciţii tactice ale „mascaţilor” din Serviciul pentru Acţiuni Speciale şi demonstraţiile de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei Bihor.

Toate aceste evenimente vor fi precedate de o şedinţă la sediul Poliţiei Bihor, în cadrul căreia va avea loc o ceremonie de înaintare în grad, dar şi premierea celor mai buni agenţi şi ofiţeri din diverse specialităţi.

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită pe 25 aprilie datorită apropierii de sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, sărbătoare al cărei simbol se afla la începutul secolului XIX pe steagul Marii Agii, prima „poliţie” românească. În acea vreme, instituţia a fost condusă de Grigore Dimitrie Ghica, devenit ulterior domnitor, care în 1822 înmâna Marelui Agă un steag cu sigla Marii Agii şi o ghirlandă de aur în interiorul căreia se afla chipul Maicii Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire).