Licean sau actor? Asta-i întrebarea! Teatrul Regina Maria nu vrea doar să-i aducă pe tinerii din Oradea în sălile de spectacole, ci şi să-i urce pe scenă, dându-le şansa să-şi descopere şi să-și exerseze talentul...

Pe lângă reprezentaţii ale unor producţii aflate deja în repertoriu şi prezentarea unor premiere, instituţia de cultură orădeană a început derularea unui nou proiect, intitulat „Teatrul în liceu”, în cadrul căruia mai multe şcoli îşi vor face trupe, spectacole, ba chiar şi-un festival!

Spre tineri...

Noul proiect al Teatrului Regina Maria se află la ediţia „pilot”. De ce a fost iniţiat? „Vrem să atragem tinerii cât mai mult spre teatru. Cum să facem asta mai bine decât implicându-i direct?”, spune managerul instituţiei de cultură, Daniel Vulcu (foto).

Aşadar, pe lângă producţii care să fie şi pe placul tinerilor, Teatrul orădean îi invită, într-o primă fază pe câţiva dintre ei, să intre în pielea unor personaje şi să descopere culisele acestei forme de artă. „Faptul că mai mulţi actori profesionişti vor merge în mijlocul elevilor şi îi vor sprijini în realizarea unor spectacole le va dezvolta creativitatea, dar va duce, pe termen lung, şi la formarea unui public nou”, explică managerul TRM.

Lecţii de la actori

Noua iniţiativă presupune, concret, formarea a cinci trupe de teatru în tot atâtea licee din Oradea. După o sesiune de înscriere şi una de selecţie, în care a contat şi dacă şcoala respectivă are spaţiu pentru repetiţii, cele cinci licee alese în proiect sunt Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu și Colegiul Tehnic Traian Vuia.

În această săptămână, reprezentanţii Teatrului orădean vor avea o serie de întâlniri cu cei ai liceelor, pentru a stabili componenţa viitoarelor trupe de teatru, precum şi programul ulterior. Asta deoarece, în perioada următoare, 10 actori ai trupei „mari” - „Iosif Vulcan” - îi vor introduce pe elevi în lumea scenei...

Cu costume şi recuzită

Concret, în această primăvară, câte doi actori orădeni vor lucra cu fiecare trupă din cele cinci licee în mai multe workshop-uri care se vor ţine chiar în şcoli. În cadrul acestora, elevii vor fi introduşi în arta interpretativă şi vor fi ajutaţi în alegerea unui text dramatic, care va sta la baza realizării unui spectacol de teatru în toată regula.

„Teatrul va asigura selecția textelor de spectacol împreună cu reprezentantul fiecărui liceu, în funcție de componența trupelor, și va pune la dispoziție costumele și recuzita necesare fiecărui spectacol”, spune Victoria Balint (foto), coordonatorul proiectului.

La festival!

Efortul creativ din şcolile orădene nu va rămâne ascuns. Organizatorii au decis să-i răsplătească pe liceenii care se vor înhăma la acest proiect ca pe nişte adevăraţi actori. Cum anume? Oferindu-le şansa să urce pe scenă!

Cele cinci producţii dramatice vor fi prezentate în cadrul primei ediții a Galei Teatrului de Liceu din Oradea, care se va desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO), preconizat să aibă loc în perioada 9-19 iunie. Reprezentaţiile vor fi date fie la Sala Arcadia, fie pe scena mobilă a teatrului din Cetate. „Credem că afilierea acestor spectacole la un festival de teatru internaţional este un lucru onorant pentru liceenii înscrişi”, spune Daniel Vulcu.

De altfel, dacă prima ediţie se va dovedi un succes, la cea de-a doua, în 2023, ar urma să fie implicate de două ori mai multe şcoli. Şi, cine ştie, întregul demers ar putea fi primul pas spre actorie pentru următorul „Richard Balint” sau „Răzvan Vicoveanu”, următoarea „Adela Lazăr” sau „Anda Tămăşanu”...