După patru ani, actorii orădeni se întorc acasă. Duminică, pe 25 septembrie, de la ora 20, actorii Teatrului Regina Maria pun în scenă "Scripcarul pe acoperiş", unul dintre cele mai de succes musicaluri din lume.

"Premiera piesei a avut loc în 1964 pe Broadway şi este al 15-lea cel mai longeviv musical, jucat de 3.000 de ori pe Broadway. Noi nu ne dorim să avem 3.000 de reprezentaţii, dar măcar jumătate", a glumit Daniel Vulcu, directorul Teatrului Regina Maria, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a explicat că spectacolul de revenire în Teatru a fost ales în aşa fel încât să reprezinte "o colaborare între cei care au construit la construirea clădirii Teatrului Regina Maria, evreii, maghiarii şi românii", adăugând că aceste etnii se regăsesc în premieră.

Poveste de tradiţie

"Scripcarul pe acoperiş" este o adaptare după povestirea "Fiicele lui Tevye", de Sholom Aleichem şi prezintă efortul lăptarului Tevye de a-şi menţine familia unită prin respectarea tradiţiilor evreieşti în Rusia anilor 1900. Însă, cele mai mari fiice ale lui (Tzeitel, Hodel şi Hava) se căsătoresc din iubire, îndepărtându-se de familie. Spectacolul urmăreşte şi pribegia familiei după ce e forţată de autorităţile ţariste să-şi părăsească satul. Deşi piesa are elemente de umor, ea este în fond o dramă.

Rolul lui Tevye va fi interpretat de Richard Balint, cel al soţiei sale Golde, de Ioana Gajdo. În rolul primelor trei fiice vor putea fi văzute actriţele, Angela Tanko şi Mihaela Gherdan, care se vor schimba de la o reprezentaţie la alta în rolul Tzeitel, Adela Lazăr o va juca pe Hodel, iar Alina Leonte pe Hava.

Reprezentaţia actorilor orădeni va fi una spectaculoasă, ce va cuprinde peste 55 de actori, dansatori şi muzicieni. "Dansatorii sunt de la Ansamblul Crişana, iar aproape toată trupa de la Arcadia apare în distribuţie. Dacă nu se făcea acea unificare a insituţiilor de cultură costurile pentru realizarea acestui spectacol erau mult mai mari. Ne-a ajutat mult să avem la dispoziţie şi dansatori şi mai mulţi actori", a explicat Vulcu.

Cu casa închisă

Spectacolul va fi acompaniat de orchestra lărgită "Klezmer". "Comunitatea Evreiască a avut o contribuţie importantă în realizarea acestui spectacol, plătind drepturile de autor pentru un an de zile, în valoare de 7.900 de dolari", a mai spus Daniel Vulcu.

Spectacolul are o durată de trei ore, cu două pauze. Regizor este Korcsmaros Gyorgy, din Ungaria, care a mai pus în scenă peste 150 de spectacole, printre care şi musicaluri precum "Evita", "West Side Story" sau "Mizerabilii". "Spectacolul este unul dintre cele mai bune din lume şi tratează subiecte precum tradiţie, familie, relaţii omeneşti, toleranţă şi intoleranţă", a spus Korcsmaros Gyorgy, prezent la conferinţa de presă. Acesta a lăudat interpretarea actorilor orădeni, în special pe cea a lui Richard Balint, actor în rolul principal. "Am făcut foarte multe musicaluri de-a lungul timpului, dar Richard e unul dintre puţinii actori pe care i-am întâlnit care au şi talent muzical şi de mişcare", a precizat regizorul.

Cu trei zile înainte de premieră, biletele s-au vândut aproape în totalitate. "Mai avem 5-6 locuri nerezervate. Avem record de încasări deoarece am eliberat un număr foarte mic de invitaţii", a mai spus Vulcu. Premiera "Scripcarul pe acoperiş" machează atât debutul stagiunii 2011-2012 a Teatrului Regina Maria cât şi deschiderea celei de-a XVII-a ediţii a Festivalului de Teatru Scurt.