Autorul unei cărţi despre lupta împotriva violenţei domestice, actorul George Burcea, a publicat luni un video pe Instagram, în care a îndemnat bărbaţii... să-şi bată partenerele. În urma gestului său, editura Hyperliteratura, care i-a publicat cartea, a retras-o marţi de pe piaţă.

Actorul paradoxului

În înregistrarea video apărută luni pe pagina sa de Instagram, George Burcea, fostul soț al cântăreței Andreea Bălan, spune că "unele femei merită să fie bătute de bărbaţi".

"Fetelor, vă repet, vă doresc să aveţi bărbaţi care în momentul în care vin de la muncă să vă ia la palme. Cu mese, cu scaune, cu capace, cum îi dădea bunicul buniicii mele, acum 15-20-30 de ani", a spus George Burcea în filmare, potrivit site-ului Libertatea.ro. 

Artistul a continuat apoi: "Vă doresc capace în cap, sincer, pentru că se pare că asta meritaţi. […] bărbaţi, bateţi-le! Dacă nu e ciorba fierbinte, sau mămăliga nu e fierbinte, bateţi-le, bro, că asta merită probabil, iertaţi-mă. Să ajung pe tot TikTok-ul şi pe tot internetul din România", a mai declarat George Burcea în video, mai notează sursa citată. 

În următoarea zi, marţi, directorul editurii Hyperliteratura, scriitorul Andrei Ruse, a scris pe contul său de Facebook că editura retrage cartea de pe piaţă.

El a catalogat discursul actorului drept "un gest imatur şi odios împotriva a fix ceea ce vrei să promovezi: lupta împotriva violenţei domestice".

"M-am crucit (nu, nu exagerez, m-am crucit de câteva ori în faţa monitorului, nu e nicio scoatere din context, nu e niciun politically correctness exagerat). Că dacă el, care a scris o carte împotriva violenţei domestice şi e un bărbat model (citez şi sunt uluit), şi este jignit că mai şi găteşte, atunci dacă femeilor nu le place un astfel de individ, concluzia e că le place bătaia? Nici nu mă pot coborî la nivelul la care să comentez aşa ceva, pur şi simplu", a spus Andrei Ruse.

"Îmi este foarte ruşine"

Ulterior, actorul a publicat tot pe pagina sa de Instagram un mesaj prin care şi-a cerut scuze.

"Am avut o reacţie de care îmi este foarte ruşine", a scris el. "Am greşit în felul în care am reacţionat, dar cea mai mare greşeală este că am spus nişte lucruri la furie cu care nu rezonez şi care nu îmi fac deloc cinste, nici mie şi niciunei femei", a mai spus actorul.

El a mai adăugat şi că nu consideră că femeile "merită să fie agresate fizic sau verbal de partenerii lor, indiferent de situaţie" şi a menţionat că s-a lăsat mânat de un moment de furie.

Romanul "Scrisoare către Ceauşescu" este volumul de debut al actorului şi a apărut în octombrie 2021, la Hyperliteratura.

Potrivit editurii, povestea cărţii este inspirată din viaţa artistului şi prezintă situaţiile dramatice prin care mama sa, terorizată de soţ, a trebuit să treacă în ultimii ani de dictatură comunistă.