Actriţa Maggie Smith, cunoscută pentru rolurile sale din Harry Potter şi Downton Abbey, a murit vineri, 27 septembrie, la vârsta de 89 de ani, a anunţat familia sa. Ea s-a stins în linişte, înconjurată de cei dragi, la spitalul Chelsea şi Westminster din Londra. Maggie Smith lasă în urmă doi fii şi cinci nepoţi, conform presei internaţionale.

Dame Maggie Smith a avut o carieră remarcabilă de peste şase decenii, fiind una dintre cele mai iubite şi respectate actriţe din lume. Ea a câştigat două Premii Oscar: unul pentru cea mai bună actriţă în 1969 pentru rolul din The Prime of Miss Jean Brodie şi altul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în 1978 pentru California Suite. 

În seria de filme Harry Potter, începută în 2001, Maggie Smith a dat viaţă severei profesoare Minerva McGonagall, cunoscută pentru pălăria sa de vrăjitoare şi pentru atitudinea fermă faţă de elevii de la Hogwarts.

Mai recent, actriţa brtianică a devenit cunoscută de o nouă generaţie prin rolul contesei Violet Crawley în serialul Downton Abbey (foto).

Maggie Smith
(sursa foto: IMDb / Facebook)

Dame Maggie Smith a fost omagiată de numeroase personalităţi după moartea sa. Regele Charles al Marii Britanii a transmis un mesaj pe Instagram în care a numit-o "o adevărată comoară naţională", scrie Libertatea.

"În timp ce se trage cortina peste o comoară naţională, ne alăturăm tuturor celor din întreaga lume în amintirea cu cea mai mare admiraţie şi afecţiune a numeroaselor sale performanţe extraordinare, precum şi a căldurii şi spiritului ei care au strălucit atât pe scenă, cât şi în afara ei", au spus într-o declaraţie, Regele Charles şi Regina Camilla.

Premierul britanic, Keir Starmer, a descris-o ca fiind "o legendă a scenei şi ecranului, a cărei moştenire va fi preţuită de generaţiile viitoare."

Daniel Radcliffe, cel care l-a interpretat pe Harry Potter, şi-a exprimat profundul respect pentru Maggie Smith, spunând că "era un intelect feroce, cu o limbă ascuţită, capabilă să intimideze şi să farmece în acelaşi timp". El a adăugat: "Mă voi considera întotdeauna uimitor de norocos că am avut ocazia să lucrez cu ea". 

Emma Watson, cunoscută pentru rolul lui Hermione Granger, a descris-o drept "reală, onestă şi amuzantă" şi a amintit cu drag de sprijinul pe care Maggie Smith l-a oferit echipei de tineri actori de pe platourile de filmare.

Maggie Smith şi-a făcut ultima apariţie publică cu mai bine de un an în urmă, în 2023, la Wimbledon, unde a fost văzută în tribune alături de nora sa, Suki Stephens.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!