Legea Educaţiei a fost modificată printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată pe 30 iunie în Monitorul Oficial. OUG 49/2014 aduce o serie de schimbări, atât pentru sistemul preuniversiar, cât şi pentru cel universitar.
Astfel, concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct al şcolilor nu mai este organizat de Consiliul de Administraţie, ci de inspectoratul şcolar.
Totodată, şcolile au dreptul să organizeze, "în cazuri temeinic justificate", o sesiune de bacalaureat specială. În plus, absolvenţii care nu au promovat examenul de Bacalaureat sau care nici nu s-au înscris pot participa la cursuri de pregătire, finanţate de stat şi organizate în licee ori chiar în universităţi.
Elevii nu vor mai fi obligaţi să plătească pentru eliberarea actelor de studii, iar anual, la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, se realizează evaluarea personalului didactic de predare şi didactic auxiliar, în baza unei metodologii stabilite de MEN.
O persoană fizică poate înfiinţa o universitate privată, iar Ministerul Educaţiei va avea dreptul să suplimenteze numărul de locuri din universităţi, în limita a 10% din capacitatea de şcolarizare stabilită de ARACIS. Totodată, OUG prevede că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţa redusă.
De asemenea, universităţile au primit dreptul de a organiza cursuri postliceale.
Profesorii care îşi reduc norma nu îşi vor putea suplimenta veniturile la plata cu ora, pentru că OUG prevede că profesorii pot "avea dreptul la remunerarea activităţii în regim de plata cu ora sau cumul de norme doar după efectuarea normei complete" de 18 ore pe săptămână.