Ministrul de Interne Nicola Moga şi-a anunţat, marţi, demisia după doar 6 zile de mandat. Deocamdată nu au fost făcute publice motivele acestei decizii, însă cel mai probabil are legătură cu scandalul crimelor de la Caracal.

Potrivit HotNews.ro, Moga a spus că a luat această decizie marţi dimineaţă, în urma unei discuţii cu premierul Viorica Dăncilă. El a făcut acest anunţ la Palatul Victoria, cu jumătate de oră înainte de şedinţa CSAT în care ar urma să fie prezentat raportul Ministerului de Interne în cazul Caracal.

"În urma unei discuţii pe care am avut-o cu premierul, am decis să mă retrag din funcţia de ministru de Interne. Retragerea din această demnitate trebuie văzută ca un nou început pentru minister. Toate aceste cercetări vor continua. Am încredere în oamenii oneşti şi profesionişti din minister. Îi mulţumesc doamne premier pentru încredere şi trebuie ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile pe viitor", a spus Nicolae Moga.

El a susţinut că în cazul Caracal a dispus "toate controalele posibile pentru identificarea vinovaţilor" şi că are încredere "în oamenii oneşti din minister".

Moga era în funcţia de ministru al Afacerilor Interne de 6 zile, după remanierea ministrului Carmen Dan. El este senator PSD de Constanţa, aflat la al treilea mandat şi vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului.

În contextul scandalului din jurul crimelor, Moga a fost acuzat de o proastă comunicare.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi24, că gestul lui Moga arată că a dat bir cu fugiţii în contextul crimelor. "De ce-a plecat? De ce-ar mai fi rămas? Întrebarea mea este de ce a fost numit în această funcţie acest domn", a spus Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a mai arătat că, deşi Moga a fost "paraşutat" în funcţie de Viorica Dăncilă şi de PSD, Moga ar fi trebuit să încerce să gestioneze situaţia şi nu să plece. "Este un bir cu fugiţii", care "mai pune încă o colivă" pe statul român. "Este un gest de maximă insubordonare. Generalului Dăncilă i-a fugit un comandant de batalion de pe front", a spus CTP, arătând că Dăncilă a fost "fragilizată" prin plecarea lui Moga.

UPDATE:

Noul ministru de interne este Mihai Fifor.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marți, numirea lui Mihai Fifor pentru funcţia de ministru interimar al Afacerilor Interne, după ce Nicolae Moga a demisionat din această poziţie, pe fondul cazului din Caracal. Preşedintele a semnat şi decretul prin care ia act de demisia lui Nicolae Moga.

Potrivit legii, perioada de interimat poate dura maxim 45 de zile.

Mihai Fifor este vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice. El a mai fost ministru al Apărării.