Stenogramele discuţiilor dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, publicate de Gândul, arată tentativele acestora de adoptare a unei legi a amnistiei. Potrivit DNA, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, i-a oferit lui Dan Şova susţinere pentru functia de presedinte PSD, dacă acesta urma să iniţieze un proiect de lege pentru amnistie si gratiere.
Promisiunea apare în noul dosar deschis pe numele lui Hrebenciuc, în care acesta este acuzat de trafic de influenţă. Atât Viorel Hrebenciuc, cât şi Dan Şova au ajuns luni dimineaţă la DNA la audieri. Tot în acest dosar, Hrebenciuc este acuzat că, printr-un intermediar, încerca să obţină informaţii despre mandatele de interceptare care îl priveau şi despre anchetele penale ale DNA.
Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse, pentru ca deputatul să nu execute o eventuală condamnare, potrivit DNA.
"În data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc şi-a folosit influenţa faţă de Dan Şova, în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzaţiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafeţe de fond forestier, despre condiţiile de incriminare a acestor fapte şi despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Şova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o. Din cuprinsul discuţiei, rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut în vedere argumente de politică penală, ci exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit", spun procurorii DNA.
Fragmente din stenograma discuţiei dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, în transcrierea DNA:
HREBENCIUC VIOREL: ...Acum îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă că...
ŞOVA DAN: Amnistie şi graţiere obligatoriu!
HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.
ŞOVA DAN: Şi ştiţi ce trebuie făcut, domnul preşedinte - trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în serviciu, dar...
Influenţa derivată din funcţiile pe care Viorel Hrebenciuc le deţine, exercitată asupra lui Dan Şova, este confirmată de modul în care acesta i se adresează în cadrul discuţiei, de raportul de autoritate între cei doi şi de modul în care Dan Şova îi cere sprijinul în vederea obţinerii funcţiei de preşedinte P.S.D., astfel cum reiese din următorul fragment al discuţiei:
HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit cu tine la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin - adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun.
Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!
ŞOVA DAN: Partidul merge.
În acelaşi context, Dan Şova a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al P.S.D., în dauna contracandidaţilor Liviu Dragnea şi Valeriu Zgonea, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.
Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este acuzat în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.
Astfel, cei doi au discutat pe larg despre candidatura lui Dan Şova la funcţia de preşedinte al P.S.D. la începutul anului 2015, prilej cu care Hrebenciuc Viorel l-a asigurat în mod repetat de susţinerea sa în raport cu ceilalţi contracandidaţi.
De asemenea, Hrebenciuc Viorel i-a promis că va convinge mai mulţi membri ai P.S.D. aflaţi în sfera sa de influenţă să îl susţină, după cum reiese din următoarele fragmente ale discuţiei:
ŞOVA DAN: In legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.
ŞOVA DAN: Este negativ.
HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea...
ŞOVA DAN: Dar ce facem cu Vali?
(...)
HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai - pe ăştia pe care sunt nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru- sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o să ai ce să faci, boss.
(...)
ŞOVA DAN: Şi trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazar, cu ea nu am apucat.
HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?
ŞOVA DAN: Da. Nu am apucat să vorbesc cu ea.
HREBENCIUC VIOREL: Vorbeşte în numele meu cu ea. Ii spui: Domne, uite, eu am vorbit şi cu Hrebenciuc. Eu am o relaţie specială cu ea, nu trebuie să mă - până o găsesc, până nu ştiu ce, vorbeşti tu direct cu ea şi îi spui aşa de la început. Şi îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din faţă la ea.
ŞOVA DAN: Şi cu Vali, cu care m-am tot chinuit.
HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o discuţie, o să mă laşi pe mine că acum el, aşa. O să fac eu o discuţie cu el şi vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.
(...)
ŞOVA DAN: O să mă duc şi până la Focşani, la Marian acasă.
HREBENCIUC VIOREL: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrăneşti orgoliul. Hrăneşte-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. îi hrăneşti orgoliul şi...
Ulterior, cei doi au discutat despre necesitatea dezincriminării faptei de folosire a influenţei de către liderul unui partid politic în scopul obţinerii unui folos necuvenit, având în vedere că Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru săvârşirea unor asemenea infracţiuni.
Întrucât acesta era un demers controversat, au concluzionat că nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.
In acest context, Şova Dan a promis că în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni preşedintele P.S.D., îl va determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiţiei datorită unui dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care are calitatea de suspect, aspecte ce rezultă din următorul fragment al discuţiei dintre cei doi:
HREBENCIUC VIOREL: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef- nu şef...
ŞOVA DAN: De partid.
HREBENCIUC VIOREL: ...de partid' nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
ŞOVA DAN: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.
HREBENCIUC VIOREL: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm - că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum - că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!
ŞOVA DAN: Da, da.
HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliţi.
ŞOVA DAN: Toţi!
HREBENCIUC VIOREL: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune...
ŞOVA DAN: Nu, codul integrităţii...
HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zic Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.
ŞOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători - că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.
HREBENCIUC VIOREL: Exact.
ŞOVA DAN: Modificaţi legea.
HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
ŞOVA DAN: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
HREBENCIUC VIOREL: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
ŞOVA DAN: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.