În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) susţine că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii.

Dezvăluirea a fost făcută joi, de Europa Liberă, sursă potrivit căreia fostul şef al statului a fost verificat deoarece candidează la alegerile europarlamentare, însă dosarul de reţea conţine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative, două la număr deocamdată, ar fi fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

"Dosarul de reţea este practic gol, deci nu conţine un angajament cu Securitatea, dar pe copertă apare numărul dosarului, numele real şi numele conspirativ", arată Europa Liberă.

Potrivit legii, CNSAS nu poate emite direct o decizie de poliţie politică, această calitate, de colaborator, fiind constatată de instanţa de contencios administrativ, singura în măsură să stabilească dacă e vorba de o colaborare cu Securitatea ca poliţie politică. 

Anchetat de un SRIst

CNSAS a anunţat joi pe site trimiterea în instanţă a Notei de constatare, potrivit articolului 3, lit b şi art 5, al 1 din lege, respectiva literă indicând că e vorba de un parlamentar, fără să-i precizeze, însă, numele.

Conform sursei citate, cercetarea lui Băsescu ar fi fost făcută de un angajat al Direcţiei de Investigaţii, fost angajat al SRI înainte de a ajunge la CNSAS. Acesta ar fi lucrat individual, fără să spună nimănui nimic, iar marţi a pus raportul pe masa Colegiului CNSAS, relatează sursele Europa Liberă.

Investigaţia face referire la perioada în care Traian Băsescu era student la Institutul de Marină din Constanţa.

Nu am semnat

Chestionat în legătură cu noile dezvăluiri, Băsescu a declarat pentru G4Media.ro că îşi menţine declaraţia din 2006, potrivit căreia nu a semnat nici un angajament cu Securitatea şi nu a dat note informative.

Un fapt bizar este că, după ce în cursul zilei subiectul a fost dezbătut în presa centrală, fostul preşedinte a fost chemat, joi seară, ca singur invitat, într-o emisiune la B1 TV, moderată de Silviu Mănăsitre. Fostul preşedinte nu a abordat acest subiect, iar nici moderatorul nu l-a adus în discuţie.

În același timp, Antena 3 a susținut, însă, că Traian Băsescu ar fi avut un nume conspirativ cu care semna note la Securitate, acesta fiind Petrov. Aşteptat tot joi seară de o echipă a Antenei 3 la ieşirea din sediul postului B1 TV, Traian Băsescu a negat că ar fi folosit un asemenea nume conspirativ. "Nu", a fost răspunsul său scurt.

Presa centrală arată că Traian Băsescu a declarat în repetate rânduri că nu a fost ofiţer de Securitate şi nu are niciun angajament. De altfel, el a fost verificat de mai multe ori de către CNAS, ultima adeverinţă, de necolaborare cu Securitatea, fiind din februarie 2014. Celelalte sunt din 2002, 2004, 2006 şi 2009.

Documente noi

G4media.ro notează că nu este, deocamdată, clar, despre ce elemente noi este vorba în ce-l privește pe Băsescu, dar, potrivit surselor site-ului, cercetătorii CNSAS ar fi identificat noi documente livrate Consiliului încă din 2006, dar neinventariate până acum.

De-a lungul anilor, Traian Băsescu a făcut subiectul mai multor scandaluri declanşate de o posibilă colaborare cu Securitatea, Centrul de Investigaţii, condus de Mugur Ciuvică, un adversar al fostului preşedinte şi colaborator al Antenei 3, a susţinut că Băsescu a fost chiar ofiţer de Securitate, fiind racolat în perioada studenţiei la Institutul de Marină.

G4Media mai notează, citând BBC, că în august 2006, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a semnat nici un angajament cu Securitatea sau notă informativă şi a promis că va publica dosarul său de Securitate, dacă acesta va fi găsit. Fostul şef al statului a negat în 2006 că desecretizarea dosarelor de Securitate ale politicienilor ar avea conotaţie politică şi a promis continuarea procesului de verificare, declanşat prin decizia CSAT din acel an.