PNL a depus, marţi, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului. PSD a forţat o decizie fără precedent, miercuri, în birourile permanente reunite ale Parlamentului: ca moţiunea să fie citită azi, iar votul să fie dat sâmbătă, anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, anunţul privind calendarul moţiunii de cenzură a fost făcut de Florin Iordache, care a precizat că moţiunea va fi citită astăzi la ora 15, iar dezbaterile şi votul vor fi sâmbătă la ora 11.

Din nou Iordache

"Liberalii, dar şi parlamentarii ALDE, Pro România şi PMP au părăsit şedinţa birourilor permanente reunite ale Parlamentului , dar a intrat reprezentantul minorităţilor naţionale, Dragoş Zisopol, iar cu ajutorul acestuia PSD a avut o majoritate în Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. PSD a forţat astfel o decizie în birourile permanente reunite ca moţiunea să fie citită astăzi, iar votul să fie sâmbătă", explică sursa citată.

În legătură cu faptul că moţiunea va fi dezbătută într-o zi nelucrătoare, fapt criticat de opoziţie şi considerat ca fiind tot o strategie a PSD, Iordache a spius că "au mai fost moţiuni care au fost citite şi duminica".

"Programul pe care Birourile Permanente Reunite l-au stabilit: pentru astăzi la ora 15.00 e citirea şi sâmbătă la ora 11.00 dezbaterea şi votul. Ce a invocat domnul Ponta la ieşire este că dacă nu va fi cvorum va urma un nou BPR care va stabili o altă dată a moţiunii. Cei 237 care au semnat înseamnă că au şi citit ce au semnat. Au mai fost moţiuni care au fost citite şi duminica. Dacă e o urgenţă pentru a debarca acest guvern, putem veni şi sâmbătă. Regulamentar se vine la trei zile de la prezentare. Regulamentar vine data de sâmbătă. Înţeleg că este o urgenţă să fie debarcat acest guvern. pentru noi este o urgenţă să arătăm că aceşti 237 care au semnat nu vor vota. Noi ne bazăm pe faptul că noi vom veni la această moţiune de cenzură şi nu vom vota", a spus Iordache.

Acesta a mai precizat că cei patru parlamentari din PSD care au semnat moţiunea de cenzură va trebui să îşi asume, iar parlamentarii PSD vor fi prezenţi sâmbătă, dar nu vot vota.

Ca în epoca lui Dragnea

La scurt timp a venit şi replica opoziţiei. PNL-ista Raluca Turcan a afirmat că "PSD se comportă ca în epoca lui Liviu Dragnea". "Domnul Florin Iordache conduce abuziv şi la şmechereală", a spus Turcan, în vreme ce liderul Pro România, Victor Ponta, a spus că decizia impusă de PSD în conducerea Parlamentului este "ilegală şi împotriva regulamentului". "O s-o dezbatem şi o s-o votăm luni. Nu contează ce au votat ei, pentru că este ilegal şi împotriva regulamentului", a declarat Victor Ponta, la finalul şedinţei birourilor permanente ale celor două Camere. El a precizat că rămâne ca acestea să se reunească din nou luni dimineaţă pentru convocarea plenului în care se va dezbate şi vota moţiunea împotriva Cabinetului Dăncilă.

HotNews mai citează surse parlamentare conform cărora opoziţia ar lua în calcul varianta de a boicota şedinţa de sâmbătă, însă o astfel de decizie este destul de delicată la niveul imaginii, pentru că ar trebui să explice publicului de ce refuză să participe la vot.

Reprezentantul USR, Stelian Ion, a precizat că parlamentarii partidului său sunt mobilizaţi şi gata să vină la muncă, fie noaptea, fie în weekend, dar o decizie privind strategia opoziţiei va fi luată de comun acord. "Vom găsi mijloacele procedurale ca moţiunea să treacă", a spus parlamentarul USR.

Manipulări PSD

PNL a depus marți seară moțiunea de cenzură, susținută de USR, UDMR, PMP, Pro România și ALDE, textul a fost semnat de 237 de parlamentari. Inițial, calendarul trebuia stabilit marți seară, însă nu a fost cvorum, astfel că Birourile Permanente s-au reunit miercuri.

Opoziția a acuzat PSD că împinge votul într-o zi nelucrătoare, în condițiile în care moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă are 237 de semnături de la parlamentari PNL, USR, PMP, UDMR, PRO România, ALDE, doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, patru parlamentari PSD şi un deputat independent, după cum a anunţat prim-vicepreşedintele liberalilor Raluca Turcan. Dacă moţiunea va fi adoptată prin votul a jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de parlamentari, Guvernul va fi demis.

Potrivit HotNews.ro, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Atât regulamentul Parlamentului, cât şi Constituţia prevăd că dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Legea nu prevede însă dacă este vorba despre zile lucrătoare sau calendaristice.