Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Această variantă a virusului reprezintă 36 la sută din cazurile pozitive din Franţa. Oficialităţile competente consideră că această variantă, împreună cu celelalte, vor deveni predominante în luna martie. Marea majoritate a mutaţiilor virale nu prezintă pericol, putând avea chiar un efect negativ pentru virus, dar în acelaşi timp unele mutaţii pot favoriza circulaţia virusului, iar altele pot deveni dominante.

Franţa nu a ieşit încă din al doilea val. În data de 23 februarie s-au înregistrat 20.064 de noi cazuri de Covid 19, existând un număr de 25.660 de persoane spitalizate, dintre care 3.435 în secţiile de terapie intensivă. Se consideră că circa 17 % dintre adulţii cu vârsta de peste 20 de ani din marile oraşe au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul epidemiei şi până în 16 februarie. Un studiu publicat de Institutul Pasteur în 16 februarie arată că persoanele cu vârsta între 20 şi 49 de ani au avut un grad de contaminare mai mare decât persoanele de peste 50 de ani. Acelaşi studiu relevă că există diferenţe şi între regiuni: în regiunea pariziană gradul de contaminare este de 30 % faţă de 10 % în Nouvelle-Aquitanie.

Un număr de 30.000 de medici de familie sunt autorizaţi să vaccineze în cabinetele proprii pacienţii cu vârste între 50 şi 64 de ani care prezintă cel puţin o afecţiune cu risc (de exemplu obezitatea sau diabetul) începând cu data de 25 februarie; aceste persoane vor putea fi vaccinate cu vaccinul Astra-Zeneca şi în farmacii sau cabinetele asistenţilor medicali începând din luna martie. Persoanele care au avut boala vor fi vaccinate la şase luni de la infecţie cu o singură doză de vaccin.

Testele salivare de depistare Covid 19 vor fi aplicate în şcoli şi universităţi, extinzându-se ulterior şi la restul populaţiei. Durata izolării la persoanele pozitive se măreşte de la 7 la 10 zile începând cu data de 1 martie, iar pentru contacţi izolarea la domiciliu este de 7 zile.