În 11 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 271/2023, prin care se schimbă esențial politica penală a statului român cu privire la infracțiunile referitoare la viața sexuală, toate modificările urmând a intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Cea mai importantă modificare vizează faptul că infracțiunea de act sexual cu un minor se „transformă” în infracțiunea de viol dacă este comisă de un major împreună cu un minor sub 16 ani, iar diferența de vârstă între cei doi este de minim 5 ani.

În concret, legea care va intra în vigoare anul viitor prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepsesc cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cu toate acestea, legea prevede că fapta nu constituie infracţiune dacă diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte 5 ani. Mai concret, spre exemplu, relațiile sexuale ale unei minore de 15 ani cu un major de 19 ani vor rămâne în afara sferei de aplicare a legii penale.

Urmează ca practica să confirme sau să infirme opțiunea legiuitorului, mai ales în condițiile în care viața socială ne demonstrează că aceste raporturi se produc de la o vârstă tot mai fragedă. 

Un proiect mai vechi prevedea limita „violului” la 14 ani, concomitent cu o diferență de vârstă mai mică, de doar 3 ani între victimă și făptuitor, pentru ca faptele să nu constituie infracțiuni.

Trebuie precizat că diferența de vârstă de 5 ani exonerează făptuitorul de răspundere penală doar în cazul raporturilor sexuale liber consimțite de către victima minoră. Orice constrângere sau „circumstanță” agravantă conduce la aplicarea unor pedepse exemplare. 

Spre exemplu, va fi considerat viol dacă fapta e săvârșită prin constrângere sau amenințare, iar pedeapsa va fi de la 8 la 15 ani. Pe de altă parte, dacă fapta a fost comisă de o persoană care locuiește cu minorul sau a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice, maximul pedepsei se majorează cu 3 ani.

E important ca noile modificări să fie popularizate în rândul tinerilor, tocmai pentru a nu avea surprize începând cu ianuarie 2024, dată la care noile modificări intră în vigoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!