Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a anunţat că bihorenii pot obţine avize şi autorizaţii de gospodărire a apelor în mediul virtual, prin intermediul unei aplicaţii realizate de Apele Române. 

"Aplicaţia este disponibilă pe site-ul www.rowater.ro pe prima pagină. Accesul este gratuit şi se face în baza unui cont, precum şi a unei adrese de e-mail dedicate, fiind funcţională la nivel central şi la nivelul celor 11 Administraţii Bazinale de Apă", se arată în informarea ABA Crişuri. 

Avizul este emis înainte de demararea lucrărilor, iar autorizaţia poate fi obţinută după finalizarea execuţiei, pentru funcţionarea sau exploatarea lucrărilor construite pe ape sau care au legătură cu apele. 

Potrivit legilor în vigoare, cei care construiesc lucrări pe ape sau care au legătură cu apele trebuie să solicite, în condiţiile legii, aviz sau autorizaţie de gospodărire a apelor. Acestea sunt acte tehnico-juridice care implică răspunderea administratorului resursei de apă, atât pentru alocarea resursei de apă cât şi pentru primirea apelor uzate în emisarii naturali (râuri, lacuri).

"Pentru promovarea şi execuţia lucrărilor pe ape sau care au legătură cu apele şi pentru punerea în funcţiune sau exploatarea acestor lucrări utilizatorii sunt obligaţi să solicite emiterea avizului de gospodărire a apelor, respectiv autorizaţiei de gospodărire a apelor". 

Cei care au deja actele, însă le-a expirat termenul de valabilitate, pot solicita tot online reînnoirea sau reactualizarea avizului sau autorizaţiei. 

ABA Crişuri subliniază că noua platfomă are numeroase beneficii. Astfel, se elimină paşi birocratici, iar persoanele nu trebuie să se deplaseze la sediul instituţiei. "În plus, o aplicaţie digitalizată conferă transparenţă instituţională, întrucât solicitantul poate urmări pas cu pas fiecare etapă de avizare/autorizare", se mai precizează în informare.