Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Yemen şi Libia au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Aceste state acuză autorităţile de la Doha de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Retragerea diplomatică a fost declanşată de Bahrain şi a fost urmată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Yemen şi Libia. Decizia a fost luată "pentru a proteja securitatea naţională în faţa pericolelor reprezentate de terorism şi extremism".

Arabia Saudită şi-a închis graniţele şi a blocat legăturile pe uscat, aeriene şi pe mare cu peninsula învecinată.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahrainul au stabilit un termen de două săptămâni pentru ca vizitatorii şi rezidenţii din Qatar să părăsească teritoriul.

Emiratele Arabe Unite au anunţat că diplomaţii qatarezi au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara.

Companiile aeriene din Emirate vor suspenda toate zborurile către şi dinspre capitala Qatarului, Doha, începând de marţi.

Totodată, cele şase ţări arabe au închis spaţiul aerian pentru compania Qatar Airways.

Decizia, una fără precedent, este văzută drept o separare majoră între ţările puternice din Golf, care sunt, de asemenea, aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite.

Statele din Golf şi-au manifestat opoziţia faţă de regimul din Iran, dar Arabia Saudită a acuzat Qatar de "colaborare cu grupări teroriste susţinute de Iran", în regiunea estică Qatif şi în Bahrain.

Ministrul de Externe din Qatar a precizat că decizia luată de cele şase ţări arabe nu va afecta vieţile cetăţenilor şi rezidenţilor. Totuşi, aproximativ 40% din produsele alimentare sunt importate din Arabia Saudită.

De altfel, locuitorii Qatarului au intrat in panica, luni, cand au auzit ca toate tarile vecine isi inchid granitele in fata lor, asa ca au luat cu asalt magazinele pentru a-si face provizii de hrana, pentru ca se asteapta la ce-i mai rau.

Oamenii au golit rafturile supermarketurilor si si-au umplut carucioarele cu lapte, apa, oua si orez, informeaza publicatia locala Doha News.

Qatarul, ţară cu aproximativ 2,7 milioane de locuitori şi care se bazează în principal pe resursele de petrol, va găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2022.