Zeci de elevi din rândul celor eliminaţi de la Bacalaureat în Ştei au dat în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean, contestând pedeapsa primită, dar procesele decurg mai greu decât ar vrea absolvenţii şi părinţii acestora.

Miercuri, la Curtea de Apel Oradea trebuia să se judece recursul declarat de Inspectoratul Şcolar împotriva deciziei Tribunalului Bihor de a suspenda sancţiunea eliminării din examen a celor 12 elevi din primul lot de absolvenţi care au dat IŞJ Bihor în judecată.

În schimb, judecătorii au decis să amâne cauzele, impunând IŞJ Bihor să plătească încă 80 de lei la taxa de timbru, pe lângă cei 20 de lei plătiţi deja. Decizia i-a nemulţumit pe părinţii celor 12 elevi, care au acuzat-o pe jurista IŞJ Bihor, Teodora Mănoiu, de incompetenţă şi că tărăgănează intenţionat procesele. La fel, jurista a fost acuzată de nepricepere prin mai multe articole apărute în presa locală şi naţională.

Drept urmare, joi Mănoiu i-a invitat pe ziariştii orădeni la o conferinţă de presă descrisă ca o "lecţie de drept", unde jurista a încercat să demonstreze că n-a purtat nicio vină în amânarea procesului.

"IŞJ s-a conformat instanţei"

Mănoiu a declarat că IŞJ Bihor a primit citaţia Curţii de Apel Oradea pe 30 iunie, document ce cuprindea menţiunea că Inspectoratul trebuie să achite taxă de timbru în fiecare dosar de 20 de lei. "Inspectoratul Şcolar s-a conformat hotărârii instanţei, a plătit această taxă de timbru, am înaintat dovada plăţii acestei taxe de timbru. La dosarul cauzei, la fiecare din cele 12 dosare existau dovezile cum că s-a achitat taxa de timbru de 20 de lei de către Inspectoratul Şcolar", a declarat jurista.

Totuşi, la termenul de miercuri, judecătorii Curţii de Apel Oradea au revenit asupra deciziei taxării recursului şi a stabilit că nu este suficientă taxa de 20 de lei. "(Instanţa – n.r.) Schimbă temeiul juridic în baza unei încheieri care deocamdată nu este redactată, (...) recalifică cererea noastră şi ne obligă să o timbrăm la 100 de lei, nu cum s-au gândit şi au hotărât iniţial, 20 de lei", a explicat Mănoiu.

Precizând că nu dezbate această soluţie a instanţei, jurista a asigurat că IŞJ Bihor se va conforma şi va completa taxa de timbru în fiecare dosar în parte, "pentru a nu mai exista suspiciunea că Inspectoratul Şcolar nu doreşte, nu poate sau nu ştie să-şi facă treaba".

IŞJ Bihor are pe rolul instanţelor bihorene mai multe procese, instituţia fiind dată în judecată, alături de Comisia judeţeană de Bacalaureat, de zeci de elevi de la Ştei eliminaţi din examen. La Tribunalul Bihor, toţi elevii au obţinut suspendarea sancţiunii de eliminare, până la judecarea procesului de fond. Sentinţele sunt executorii, aşa că Ministerul Educaţiei trebuie să le afişeze notele, iar cei care au promovat examenul vor primi adeverinţe care să ateste acest lucru şi cu care se vor putea înscrie la facultate.

Citeşte şi articolul "Judecătorii au amânat procesele Inspectoratului Şcolar cu elevii daţi afară de la Bac. Revoltaţi, părinţii au înjurat-o pe jurista IŞJ"