O echipă mixtă de control a Gărzii de Mediu Bihor şi a Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri merge în inspecţie, joi, în Vadu Crişului, după ce o sesizare transmisă autorităţilor locale şi jurnaliştilor alertează că la intrare în acest sat canalizarea este deversată în apele râului Crişul Repede.

"Cu sau fără cunoştinţa autorităţilor locale, agenţia de apă canal din cadrul Primăriei Vadu Crişului deversează canalizarea în apele Crişului Repede, la intrarea în satul Vadu Crişului, în spatele parcului de copii. "Lacul" format înaintea scurgerii în Criş miroase îngrozitor şi imaginea este devastatoare", se arată în sesizarea transmisă şi BIHOREANULUI.

Plângerea este însoţită de fotografii şi un film scurt, care arată cum dintr-un canal specific lucrărilor de canalizare se revarsă apă uzată, iar în vecinătatea lui s-a format o baltă.

Şeful Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele, a declarat că a primit aceeaşi sesizare şi a decis să trimită o echipă în control. "Pleacă acolo colegii mei, împreună cu colegii de la ABA Crişuri. Vor lua probe de apă pentru analiză şi apoi vom şti ce se întâmplă", a declarat Ţepele.

Reclamant fără voie

Interesant este că sesizarea este semnată cu numele Ioan Haşaş, viceprimarul comunei Vadu Crişului, vine de pe o adresă de mail cu acelaşi nume şi are ca număr de contact numărul de telefon al edilului.

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul n-a ştiut de alerta făcută în numele său. "Eu am în sector această problemă, reţeaua de apă şi canalizare. Vă daţi seama că nu mă autoreclam!", a declarat Haşaş. Edilul a mai spus că nu înţelege cine ar fi putut transmite sesizarea în numele său, dar admite că adresa de email folosită i-a fost spartă în urmă cu ceva timp.

Cât despre faptele reclamate, viceprimarul a mai spus că nu are cunoştinţă de nicio deversare ilegală. "Lucrarea de execuţie reabilitare şi extindere reţea de canalizare este în procent de 87% realizată. S-a executat staţia de epurare, o parte funcţionează, o parte încă este în probă", a mai spus Haşaş.