Fostul manager al Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc, a făcut, joi, dezvăluiri cu privire la contextul în care şi-a depus mandatul, lansând acuzaţii grave la adresa conducerii Consiliului Judeţean Bihor, în special a preşedintelui Pasztor Sandor. Pasc spune că acesta i-a interzis să mai poarte negocieri cu operatori aerieni care să vină la Oradea, lămurindu-se astfel că se intenţionează izolarea Aeroportului.

"Vă interzic să mai discutaţi cu vreo companie aeriană"

Pasc a ţinut să destăinuie jurnaliştilor motivele pentru care a anunţat cu o lună înainte că îşi depune mandatul de la 2 septembrie. În esenţă, fostul manager a spus că nu şi-a putut exercita corespunzător atribuţiile, fiind obstrucţionat de către şefii CJ Bihor şi de Consiliul de Administraţie (CA), condus de UDMR-istul Bimbo Szuhai Tibor.

Gheorghe Pasc a spus că, în luna iunie, când a răspuns la o interpelare a liderului grupului liberal, Ionel Avrigeanu, spunând că "suntem în faza finală de discuţii cu 4 companii aeriene" pentru reluarea zborurilor internaţionale, la finele şedinţei a fost chemat la prezidiu, de către şefii CJ şi mustrat pentru aceste declaraţii.

"Am fost chemat la preşedinte şi a venit de la el o reacţie pe care nu am înţeles-o. Mi-a spus: «cât timp sunt preşedinte, vă interzic să mai discutaţi cu vreo companie aeriană». Lângă mine era domnul Bimbo. Am întrebat de ce şi le-am spus că orice dispoziţie se dă în scris. Mi-a spus: «vă interzic să discutaţi cu Wizzair sau Ryanair, puteţi să discutaţi eventual cu Tarom sau cu alte companii». În condiţiile acestea, le-am zis, eu nu pot să îmi îndeplinesc mandatul, îl depun şi plec de la Aeroport", a spus Pasc.

A doua zi, managerul a fost chemat de preşedintele CA, care a încercat să "îndulcească" spusele lui Pasztor. "Mi-a spus: «v-aţi supărat degeaba, nu aţi înţeles ce a vrut să spună domnul preşedinte. A spus în sensul că trebuie să îi spuneţi mereu cu cine discutaţi». «Dar nu scrie nicăieri că trebuie să cer aprobare. Eu ştiu că discut cu Consiliul Judeţean prin Consiliul de administraţie, CA-ul m-a angajat pe mine, iar pe dvs. v-am informat la fiecare şedinţă»", a relatat Pasc, care a spus că după scurt timp de la aceste discuţii, CA a aprobat procedura de selecţie a unui nou director general, semn clar că se urmărea înlocuirea sa.

Trebuie ca Oradea să nu mai aibă zboruri

Dezlegat de contractul cu Aeroportul, Gheorghe Pasc a spus că şi-a format şi el convingerea, de pe urma relaţiei cu superiorii săi, că linia strategică a acestora este de a izola Aeroportul Oradea, nu de a-l dezvolta, sprijinind astfel concurenţa, aşa cum BIHOREANUL şi alte publicaţii au mai sugerat.

"Nu a fost o demisie, ci o depunere a mandatului. Am renunţat la mandat pentru că nu mă lăsau să îmi îndeplinesc atribuţiunile. Abia acum îmi dau seama că este ceea ce apare în presă: trebuie ca Oradea să nu mai aibă zboruri, din moment ce mi se interzice să vorbesc cu companiile aeriene", a declarat Pasc.

CJ Bihor, preocupat de constructor, nu de întârzieri

Fostul comandant al Aeroportului a făcut dezvăluiri şi cu privire la cum s-a urmărit favorizarea constructorului terminalului II al Aeroportului, UTI, în sensul de a nu fi penalizat, deşi lucrările trebuiau terminate de mai bine de un an.

"Constructorul, din cauza unor probleme organizatorice şi financiare, nu a putut să-şi îndeplinească contractul, trebuiau să fie gata la 10 august 2018. Am informat CA în iunie sau iulie că vom factura penalităţile maxime în valoare de 3,2 milioane lei, am informat doar, nu am cerut aprobare, pentru că nu e competenţa CA, ci a managerului. Conform contractului, dacă în 28 de zile nu plătesc factura, reţinem din facturile următoare. În momentul de faţă, cu factura din luna august, înainte să plec eu, s-au recuperat toate penalităţile. Dar cei de la UTI tot treceau pe la Judeţ, iar de acolo le promitea cineva că nu se vor lua penalităţile. De ce mergeau la Judeţ, din moment ce contractul e semnat cu Aeroportul?".

UDMR vrea aeroport bilingv

Printre motivele depunerii mandatului, Gheorghe Pasc a enumerat şi o decizie pe care a considerat-o nelegală şi incorectă a CA-ului controlat de UDMR: inscripţionarea întregii semnalistici din Aeroportul Oradea şi în limba maghiară.

"Nu au vrut să înţeleagă că vom fi primul aeroport din România în care inscripţiile vor fi şi în limba maghiară. E o hotărâre a CA din acest an. Eu mi-am spus punctul de vedere, că nu e în conformitate cu reglementarea europeană, care spune că inscripţionările se fac în limba oficială a statului şi în limba engleză, care este limba internaţională. Dacă se hotărăşte altfel, se face prin hotărâre a administraţiei locale. Le-am spus că nu e dreptul CA să hotărască cum se inscripţionează aeroportul. Eu înţeleg că e dreptul Primăriei pe raza căreia se află aeroportul. Să decidă CJ împreună cu Primăria Oradea. Nu au vrut, au hotărât ei, s-a comunicat constructorului că toate panourile se vor face şi în limba maghiară", a relatat Pasc.

Citiți pe aceeași temă și articolul „Fostul director al Aeroportului Oradea: Cristina Antik, favorita UDMR, va deveni şefă printr-un concurs cu dedicaţie. Încă din vară s-a lăudat prin birouri